Правителството отпуска 750 млн. лв. по спрените европрограми

OFFNews 10 септември 2014 в 07:30 3879 6

Министерски съвет

750 млн. лв. национални средства ще отпусне правителството за преодоляване на кризата със спрените плащания по спрените европрограми. Парите ще бъдат възстановени на по-късен етап след възобновяване на програмите от Брюксел. 

89 млн. лв. ще бъдат преведени по сметките на общини и паркове до края на седмицата. Кабинетът отпуска средства още за строежа на магистралите "Хемус" и "Марица", както и за съдебната система и училищата във връзка с началото на учебната програма.

Днес вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова и екоминистърът Светлана Жекова ще се срещнат с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан. Срещата има за цел Еврокомисията да бъде убедена да отблокира плащанията.

Предстои правителството да одобри проекта на новата оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. С парите ще се осигурят индивидуални пакети от хранителни продукти, както и подкрепа за обществените трапезарии, за да работят целогодишно. Първоначално за програмата ще се осигурят 30 млн. лева от националния бюджет.

Правителството на проф. Георги Близнашки ще разгледа Проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи трансфери по бюджета на съдебната власт за 2014 г.

Министрите ще разгледат предложението за обявяването на Рилския манастир за обект с национално значение. В дневния ред на кабинета са включени решения за осигуряване на средства за разплащане на строителството на магистралите “Хемус” и “Марица”, за ремонтни дейности на училищни сгради и за съдебната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!