За месец трябва да се завършат повече еко европроекти от изпълнените за 8 г.

Николаос Цитиридис 26 септември 2015 в 15:09 1914 0

Ивелина Василева

226 проекта по Оперативна програма "Околна среда" трябва да бъдат изпълнени до края на октомври месец, докато до момента от началото на програмата през 2007 г. са завършени 222 проекта.

Това стана ясно думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева по време на форум за представяне на Оперативна програма "Околна среда" за следващия програмен период 2014-2020 г.

Минитър Василева увери, че към момента не може да става дума за загуба на пари от оперативни програми. Всички бенефициенти знаят за крайните срокове и към момента финалът на тази ОП ще бъде положителен, въпреки затрудненията, които имаше с разплащането.

Най-много проекти са изпълнени по първата ос - за подобряване качеството на въздуха и ВиК инфраструктурата има завършени 114 проекта, а отпуснатите средства са близо 3 млрд. лева.

По родното Черноморие по тази програма са създадени 4 нови пречиствателни станции, а други 4 са били ремонтирани, като отново се наблегна на факта, че морето у нас е по-чисто от това на Гърция и Турция.

По втората ос за обработката на отпадъците са изпълнени 25 договора, а отпуснатите средства са над 830 млн. лева.

В новия период на оперативната програма по третата ос за биоразнообразието са отпуснати 198 млн. лева, а след като беше картиран регистъра на защитените зони "Натура 2000", сега следва да се изгради система за управление на мрежата.

Бюджетът на ОП "Околна среда" за периода 2014-2020 е 3.5 млрд. лева, като отново най-много средства ще бъдат отпуснати по ос едно за водата и въздуха - 2.3 млрд. лева.

Освен вече познатите оси ОПОС ще има нов приоритет и това ще бъдат превантивните мерки за наводненията и свлачищата. По тази нова ос са определени 153 млн. лева.

Ще бъде изградена национална система за управление на водите в реално време, като първо ще се инсталира подобна система в р. Искър.

Ще бъдат и укрепени свлачища, като ръководството на ОПОС коментираха, че ще предпочетат да обезопасят 5 свлачища, но качествено, отколкото 15 и не толкова добре, тъй като бюджетът за тази цел не е достатъчен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл