Защо удариха 'Биволъ'?

Ударът срещу "Биволъ" трябваше да напомни на журналистите "под чужд флаг", че връзките им извън България с нищо не ги защитават вътре в страната. Показа и още нещо - свързано лично с Борисов.

OFFNews Последна промяна на 07 август 2019 в 19:21 15507 10

С „Апартаментгейт" българската разследваща журналистика сякаш се измъкна от буферната зона на хипотезите и навлезе в нов период - на ефективна санкция срещу хората с власт. Не че преди не се е занимавала с този контингент, макар и рядко да е стигала до най-високите му етажи. И не че сега сагата за апартаменти и тераси води до ядрото на корупцията - там, където се разпределят милиони и милиарди от европейските фондове и от обществени поръчки. Но, така или иначе, „Апартаментгейт" превърна втория човек на управляващата партия в неин редови член. Видя се, че и у нас разследващата журналистика има власт да сваля от власт.

Впрочем, тъкмо в това се състои Четвъртата власт. Тя не е власт на медиите над хората, както изглежда на пръв поглед, а власт на хората над политическата власт, осъществявана чрез медиите. Затова и хората масово преживяха „Апартаментгейт" и последвалите оставки като собствена победа. Така че, каквито и обвинения да си отправят политиците помежду си, те никога не могат да се сравняват по сила и ефект с онези, които повдигнат медиите.

Разбира се, медиите стават Четвърта власт, само ако са достатъчно независими от другите три власти, за да могат да упражняват контролната си функция над тях. И ако другите три власти са достатъчно зависими от медиите, за да се влияят от критиките им - т.е. ако не обитават сараите на недосегаемостта и не са надянали скафандрите на гьонсуратлъка.

Формула за лично оцеляване

Традиционно разследващата журналистика е в най-пряко взаимодействие с Третата власт - с органите на правораздаването. Тези органи подхващат нейните сюжети и ги продължават с институционални средства. У нас обаче, особено когато става дума за държавни мъже, не е така. Наказанието на осветените от медиите високопоставени грешници се изпълнява от изпълнителната власт и лично от върховния ѝ представител – министър-председателя на страната. Той е „слабото звено” в дежурната кръгова отбрана на властите срещу разследващата журналистика.

Премиерът демонстрира, че под медийно давление умее да жертва дори най-близките си съратници и от това да трупа, а не да губи, политически дивиденти. Тези публични жертвоприношения са станали устойчив елемент от формулата на собственото му оцеляване. „Апартаментгейт" дефинитивно показа, че от Борисов не става съюзник в борбата с разследващата журналистика. Така че трябваше решително да бъде ударена самата разследваща журналистика, за да няма нужда той повече да се съобразява с разкритията ѝ. Стана ясно, че след „Апартаментгейт" жертви ще падат и от „другата страна”.

Очаквано, в центъра на удара - за пореден път и за назидание на останалите - попадна сайтът за журналистически разследвания „Биволъ”. Едно, защото е най-радикален в атаките си към властта с цялото ѝ сложно балансирано политико-корпоративно статукво. И второ, защото без да е докрай чужда медия, се ползва със статут, който я поставя извън въпросното статукво и ѝ дава свободата с всички сили да играе срещу него. Ненапразно първите разкрития за „Апартаментгейт" излязоха в друга чужда медия - възстановилата българския си клон „Свободна Европа”. И сега на журналистите „под чужд флаг” трябваше да им се напомни, че връзките им навън с нищо не ги защитават вътре в страната. И че дори чисто физически могат набързо да бъдат прибрани с „европейска заповед”, издадена от съответната местна институция.

Удар срещу „Биволъ"

Част от „ударната сила” на следващия голям скандал в държавата - „НАП гейт" - бе отклонена към „Биволъ”. Публично се появиха „доказателства”, че лично главният му редактор е замесен в незаконното изтичане „в особено големи размери” на лични данни, че той е съучастник или най-малкото бенефициент на хакера, така че може да лежи в затвора за кибер тероризъм. Всъщност „доказателствата" срещу него могат да се превърнат в такива, едва когато бъдат приети от съда. А съдебен процес не само не е започнал, но няма и обвинителен акт, нито дори убедителна за обществото версия кой е престъпникът, коя е жертвата му, какъв е мотивът му и какво е оръжието му.

В такава ситуация изпреварващото уличаване на „Биволъ" служи не на криминалното разследване, а на разправата с разследващите журналисти, работещите за сайта. Публичното внушение, че те носят вина за престъпление, засягащо милиони българи, негласно им казва: ето с какви измами тези прехвалени борци за справедливост си вадят хляба на ваш гръб, ето какво те наричат разследваща журналистика - разследващата журналистика всъщност не нищо повече от хакерство, не ѝ вярвайте и се пазете от нея! Разправата с „Биволъ" се усети от журналистическата колегия като разправа с разследващата журналистика, поради което най-активната в момента у нас журналистическа организация - АЕЖ - се почувства длъжна да излезе с декларация в нейна защита.

„Биволъ" може би няма най-безупречната професионална репутация - разследванията му повдигат въпроса как се стига да публично недостъпна информация и дали не медията не облагодетелства определени среди, докато се бори с някои прояви на социалното зло. Това обаче е дълъг професионален разговор, който няма нищо общо с нетърпеливото желание на властта да срине репутацията му, а оттам и на разследващата журналистика като цяло. И малкият аванс, който свободата на словото получи с „Апартаментгейт", да бъде заличен с „НАП гейт".

Текстът на Георги Лозанов е публикуван в "Дойче веле".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

10

KhanKrum359

09.08 2019 в 11:56

biol, ама ти шегуваш ли се?
1. Вие, а и аз лично не сме си оставили "данните" на НАП да ги пази доброволно, ЗАДЪЛЖЕНИ сме, с цял куп закони и наредби.
2. НАП е ЗАДЪЛЖЕНА да ги пази също с цял куп закони и наредби!
3. Какво общо има "Биволъ", с данните ни, освен, че заедно с куп други медии ги е получил? И за разлика от поне две от тях - ги е опазил?
И да, линкът към https://anonfile.com/, където бяха данните ни вече не е активен, ама почти месец след теча, за това пак ли "Биволъ" е отговорен?

2459

8

Име на профила

08.08 2019 в 08:02

Не. По-скоро съм ти дал да ми пазиш данните в държавен апартамент, а ти си оставил вратата отворена и си отишъл на чалготека.

Сега ще съдим съседа, който е влезнал, гепил ги е и ги е дал на медиите, ама се правим, че съвсем забравяме за теб и вратата.

1998

7

Nick

08.08 2019 в 04:52

Много сбъркана логика имат някои. Значи, ако ви разбият апартамента, би трябвало да ви съдят, че не сте сложили достатъчно и качествени ключалки???

13409

6

мнение от IP

07.08 2019 в 22:17

Уважаеми, biol, позициитe са :
- 4 милиона двойни жертви - веднъж - заради изтеклите данни и втори път, защото са дали пари да им ги пазят
- един хакер- не публикува данни в интернет и не ги продава, а ги праща на медиите (за някои това е престъпление, за мен е сигнал) Съдът ще определи дали и колко е виновен
- един голям престъпник - НАП, на който напоследък съучастник стана прокуратурата като публикува в сайт данните на 2000 съдии.

8362

5

Хуан

07.08 2019 в 20:41

Да де, ама ти си взимал години наред парички да тренираш и да не си хърба, ходил си на държавни разноски да се учиш при най-добрите майстори на бойните спортове в чужбина, така че като те срещне батката, ти да не си хърба и поне да дадеш някакъв отпор. Никой не отрича вината на хакера, става въпрос, че държавните ведомства не са си свършили работата по защитата на лични данни

7558

4

PetarD

07.08 2019 в 20:13

И що реши, че биволъ са ти пуснали данните?

8422

3

biol

07.08 2019 в 19:39

Ордер, не мислиш.
Жертвата не носи вина , престъпника е за затвор.

Логиката ви е счупена.
Все едно ако те срешна на улицата и те претрепя, ти си виновен щото си хърба. А не побойника

Спрете да слущате манипулирани медии, мислете малко

8422

2

biol

07.08 2019 в 19:36

Оффнюз отделечили сте се много от обективната журналистика.
Интересувате се от ГЕРБ, интересувате се от Бивол и дабългария. Но не ви интересуват онези пострадали 4100 000 българи.

Аз съм от онези 4 000 000 ,на който личните дани са пуснати в интернет. Не съм гласувал за герб или за някой друг .

Въпроса ми към бивол защо мойте данни са в интернет

Дали пускат на цветанов апартаментите е политика, но защо аз да страдам

16101

1

order

07.08 2019 в 19:30

И все пак ние питаме, кога ще има обвиняем висш ръководител за това, че е е оставил неохраняема и отключена касата с нашите данни.... това е първото и важното за народа, а вие после си търсете кой и защо е бъркал там!!!!!