Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Случаят Алчин: Да не искаш война е най-нормалното нещо

Георги А. Ангелов за Дойче веле Последна промяна на 14 август 2022 в 11:37 3628 3

Алчин
Алексей Алчин

Олга Гюрова е съпруга на Алексей Алчин. Той изгори руския си паспорт на 24-и февруари във Варна, в знак на протест срещу нападението на Русия над Украйна. В момента е в ареста, след като Русия поиска екстрадицията му по задочно водено дело за укриване на данъци в особено големи размери. Въпреки решението на ЕС, че след началото на войната заповедите за арест на Русия може да не се уважават, варненската прокуратура стартира процес, а на първа инстанция съдът разреши екстрадицията. Алексей Алчин живее в България от пет години. Разбира, че е издирван в Русия в края на юни, т.е. четири месеца, след като изгаря паспорта си, разказва Олга Гюрова. Междувременно журналисти, преподаватели и правозащитници отправиха отворено писмо до президента Румен Радев с искането за предоставяне на политическо убежище на Алексей.

Смятате ли, че искането за екстрадиция е политическо?

О. Гюрова: Тази негова проява, която е абсолютно човешка - да протестираш, да не искаш да има война, фактът, че неговото мнение беше изразено публично, няма как да не е допринесло за последвалите събития. Това е повлияло и на искането за екстрадицията му. Документите за екстрадиция са донесени в Министерството на правосъдието лично от служител в Руското посолство.

Дали режимът на Путин иска да накаже протестиращите руснаци зад граница, да ги сплаши?

О. Гюрова: Как би могла държавата, която води война, да одобри каквито и да е било протести? Просто хората, които изразяват тази позиция в Русия, са физически достъпни. Искането за издирване, за екстрадиция, цели да внуши на Алексей по най-недвусмислен начин, че не е добре да се осъжда политиката на държавата, в която е роден и на която е гражданин.

Как се приемат действията на българския съд и на държавата от останалите руски граждани в България, които съвсем не са малко?

О. Гюрова: Руснаците, които живеят в България, са тук, защото са решили да се преместят, за да не са част от ставащото в Русия. Съответно те поддържат действията на Алексей. Не съм контактувала с руснаци, които биха осъдили неговото виждане за нещата.

Разбрах, че Алексей е помагал на украински бежанци, как точно?

О. Гюрова: Собственото ни жилище беше предоставено за определено време на хора, които нямаха къде да отседнат, докато решат какво ще правят по-нататък. Тъй като Алексей разбира от пазара на недвижими имоти, управлява с пълномощни няколко апартамента, търсеше и варианти за настаняване на бежанци.

Какво ще кажете на хората, които миналата седмица излязоха на протест срещу екстрадицията на Алексей във Варна, а в понеделник ще има протест и в София?

О. Гюрова: Наистина сме им много благодарни. Алексей е безкрайно благодарен на хората, които го подкрепят и по този начин подкрепят и възгледите му. Да не искаш да има война е най-нормалното виждане - нито една война не бива да се поетизира, в нея има само ужас. Това е ужасът на всеки отделен човек, който страда, който е въвлечен, каран е да бяга или да атакува. И просто е хубаво да се знае, че има хора, които искат да протестират и смятат да продължат да го правят.

Всеки, който смята, че начинът, по който Алексей е изразил своята позиция няма да повлияе на съдбата му в Русия и мисли, че не е застрашен; всеки, който смята, че е нормално и е съдебен въпрос дали Алексей да бъде предаден на държавата, която го иска и която иска и други противници на войната, казва "да" на руската експанзия и трябва да има предвид, че един ден това може да се случи и в неговия дом, и в неговата страна. Хубаво е да знаем, че хората, които протестират, не казват "да" на тези процеси. Значи не е само Алексей. Значи сме повече и тази сплотеност е нещо много ценно - много сме благодарни и усещаме тази подкрепа, искаме да сме повече хората, които не приемаме войната в нашия свят.

Може би много българи не знаят каква е истинската ситуация в Русия. Какво го очаква Алексей, ако бъде екстрадиран?

О. Гюрова: Тази информация може да се намери на много езици, а видеата изобщо не се нуждаят от превод. Има руски правозащитни организации като gulagu.net, има световни организации, които разказват за ставащото в руските затвори. Там е нещо страшно. От момента на задържане хората изчезват, не могат да бъдат открити. Към опозиционно настроените се прилагат най-различни наказания, ако попаднат в затвора. Там хората биват изтезавани и убивани. Глупаво е да се мисли, че държавата не контролира това, което става там - естествено го контролира, откъдето следва, че одобрява как се третират хората. Интернет е пълен с видеа с наистина жестоко съдържание, трудно е да се гледат. Бият ги, изнасилват ги… Не знам защо се правят тези видеа, но те така или иначе стават публично достояние и това е наистина страшно - руският затвор.

Как се чувства Алексей в българския арест?

О. Гюрова: Опитва се да се държи. В момента трудно може да помогне там на себе си, чудесното е, че може да помогне другиму. Той беше преместен в друга килия при нов задържан, който е украинец. Алексей разказва, че помага на човека да се адаптира. Той знае как да помогне на другите - намира най-подходящите думи, той е много слънчев и добър човек.

Б. ред. - Интервюто с Олга Гюрова препечатваме от Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4576

3

евроатлантик

16.08 2022 в 10:55

Напълно подкрепям коментара на Бармалей, защото нямам какво да добавя! Впрочем, бих попитал ЕС означава ли решението му, че "заповедите за арест издадени от Русия можеда не се уважават", ако такава заповед се отнася до някой последовател на Чикатило?

9628

2

dolivo

14.08 2022 в 18:34

мирише на опортюнист

съдът ще каже

не че съм съгласен с повърнята-коментар на коментатора отдолу

-300

1

Бармалей

14.08 2022 в 16:01

Мамин Алексейчо,
има данъчни задължения върху 282 000 000 рубли в Русия, но момчето решава да се прикрие в България, за да не го пратят там властите на "почивка" в трудово-изправителен лагер в Сибир.
Тъй като има предостатъчно парици тук, се консултирал с някой "мастит" адвокат, който му е дал добрата идея да си изгори демонстративно руския паспорт пред мисирките на БНТ, БТВ и НОВА във Варна, за да стане "герой на деня" в продажните им медии, който се е преориентирал и решил да
се "обрече" во веки в . . . евро-атлантическите ценности !?
Добре е че Варненския съд, не е ял "доматите с колците" и не се е хванал на лъжите на този мошеник, та е решил да го прати там . . .където му е мястото !