Случаят Алчин: Да не искаш война е най-нормалното нещо

Георги А. Ангелов за Дойче веле 14 август 2022 в 11:37 6328 3

Алчин
Алексей Алчин

Олга Гюрова е съпруга на Алексей Алчин. Той изгори руския си паспорт на 24-и февруари във Варна, в знак на протест срещу нападението на Русия над Украйна. В момента е в ареста, след като Русия поиска екстрадицията му по задочно водено дело за укриване на данъци в особено големи размери. Въпреки решението на ЕС, че след началото на войната заповедите за арест на Русия може да не се уважават, варненската прокуратура стартира процес, а на първа инстанция съдът разреши екстрадицията. Алексей Алчин живее в България от пет години. Разбира, че е издирван в Русия в края на юни, т.е. четири месеца, след като изгаря паспорта си, разказва Олга Гюрова. Междувременно журналисти, преподаватели и правозащитници отправиха отворено писмо до президента Румен Радев с искането за предоставяне на политическо убежище на Алексей.

Смятате ли, че искането за екстрадиция е политическо?

О. Гюрова: Тази негова проява, която е абсолютно човешка - да протестираш, да не искаш да има война, фактът, че неговото мнение беше изразено публично, няма как да не е допринесло за последвалите събития. Това е повлияло и на искането за екстрадицията му. Документите за екстрадиция са донесени в Министерството на правосъдието лично от служител в Руското посолство.

Дали режимът на Путин иска да накаже протестиращите руснаци зад граница, да ги сплаши?

О. Гюрова: Как би могла държавата, която води война, да одобри каквито и да е било протести? Просто хората, които изразяват тази позиция в Русия, са физически достъпни. Искането за издирване, за екстрадиция, цели да внуши на Алексей по най-недвусмислен начин, че не е добре да се осъжда политиката на държавата, в която е роден и на която е гражданин.

Как се приемат действията на българския съд и на държавата от останалите руски граждани в България, които съвсем не са малко?

О. Гюрова: Руснаците, които живеят в България, са тук, защото са решили да се преместят, за да не са част от ставащото в Русия. Съответно те поддържат действията на Алексей. Не съм контактувала с руснаци, които биха осъдили неговото виждане за нещата.

Разбрах, че Алексей е помагал на украински бежанци, как точно?

О. Гюрова: Собственото ни жилище беше предоставено за определено време на хора, които нямаха къде да отседнат, докато решат какво ще правят по-нататък. Тъй като Алексей разбира от пазара на недвижими имоти, управлява с пълномощни няколко апартамента, търсеше и варианти за настаняване на бежанци.

Какво ще кажете на хората, които миналата седмица излязоха на протест срещу екстрадицията на Алексей във Варна, а в понеделник ще има протест и в София?

О. Гюрова: Наистина сме им много благодарни. Алексей е безкрайно благодарен на хората, които го подкрепят и по този начин подкрепят и възгледите му. Да не искаш да има война е най-нормалното виждане - нито една война не бива да се поетизира, в нея има само ужас. Това е ужасът на всеки отделен човек, който страда, който е въвлечен, каран е да бяга или да атакува. И просто е хубаво да се знае, че има хора, които искат да протестират и смятат да продължат да го правят.

Всеки, който смята, че начинът, по който Алексей е изразил своята позиция няма да повлияе на съдбата му в Русия и мисли, че не е застрашен; всеки, който смята, че е нормално и е съдебен въпрос дали Алексей да бъде предаден на държавата, която го иска и която иска и други противници на войната, казва "да" на руската експанзия и трябва да има предвид, че един ден това може да се случи и в неговия дом, и в неговата страна. Хубаво е да знаем, че хората, които протестират, не казват "да" на тези процеси. Значи не е само Алексей. Значи сме повече и тази сплотеност е нещо много ценно - много сме благодарни и усещаме тази подкрепа, искаме да сме повече хората, които не приемаме войната в нашия свят.

Може би много българи не знаят каква е истинската ситуация в Русия. Какво го очаква Алексей, ако бъде екстрадиран?

О. Гюрова: Тази информация може да се намери на много езици, а видеата изобщо не се нуждаят от превод. Има руски правозащитни организации като gulagu.net, има световни организации, които разказват за ставащото в руските затвори. Там е нещо страшно. От момента на задържане хората изчезват, не могат да бъдат открити. Към опозиционно настроените се прилагат най-различни наказания, ако попаднат в затвора. Там хората биват изтезавани и убивани. Глупаво е да се мисли, че държавата не контролира това, което става там - естествено го контролира, откъдето следва, че одобрява как се третират хората. Интернет е пълен с видеа с наистина жестоко съдържание, трудно е да се гледат. Бият ги, изнасилват ги… Не знам защо се правят тези видеа, но те така или иначе стават публично достояние и това е наистина страшно - руският затвор.

Как се чувства Алексей в българския арест?

О. Гюрова: Опитва се да се държи. В момента трудно може да помогне там на себе си, чудесното е, че може да помогне другиму. Той беше преместен в друга килия при нов задържан, който е украинец. Алексей разказва, че помага на човека да се адаптира. Той знае как да помогне на другите - намира най-подходящите думи, той е много слънчев и добър човек.

Б. ред. - Интервюто с Олга Гюрова препечатваме от Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

14.08 2022 в 18:34

мирише на опортюнист

съдът ще каже

не че съм съгласен с повърнята-коментар на коментатора отдолу