Руски паспорти за Източна Украйна. Какво се крие зад този ход на Путин?

Райнхард Везер, FAZ Последна промяна на 27 април 2019 в 21:00 3973 1

Снимка РИА Новости

Русия облекчава процедурата по издаване на руски паспорти за хората в Източна Украйна. Украинците тълкуват тази стъпка като подготовка за руска инвазия. Може и Путин да няма такива планове. Но това е ясна провокация!

Ако някой все още иска да вярва, че днешното руско ръководство може да заложи на конструктивни стъпки при решаването на конфликта с Украйна, трябва да се откъсне напълно от реалността. Три дни след президентските избори в Украйна руският президент Владимир Путин отново даде ясно да се разбере, че няма никакъв интерес от отслабване на напрежението между Москва и Киев. Точно това ни казва публикуваният от него в сряда декрет, който облекчава процедурата за придобиване на руски паспорти за гражданите на т.нар. "народни републики" Донецк и Луганск.

Един особен вид анексия

Декретът на Путин е провокация. Защото целта му е да отдели още по-отчетливо и дълготрайно областите в Източна Украйна, които де факто вече са окупирани от Русия. Това е един особен вид анексия. Официално Кремъл признава, че тези области принадлежат към Украйна, но живеещите там хора ще бъдат приобщени към Русия.

Това е поредното отслабване на Минското споразумение, договорено през февруари 2015 година с посредничеството на Германия и Франция. Всъщност, на практика Кремъл никога не е предприемал сериозни стъпки за неговото осъществяване. Но е изключително важно то да се спазва поне формално, защото се противопоставя на нова ескалация на насилието. Освен това предлага една минимална рамка за хуманитарно сътрудничество в зоната на бойните действия.

Хората в Украйна разбират декрета на Путин като подготовка за открита намеса на руската армия в Украйна. Русия вече използва защитата на руските граждани като повод за инвазия в друга съседна страна: през 2008 година в Грузия, след като години преди това издаваше руски паспорти на жителите на отцепилите се региони Абхазия и Южна Осетия. Възможно е понастоящем Кремъл да няма такива планове. Но самият факт, че тази възможност витае във въздуха, засилва напрежението в конфликтния регион.

За да попречат на Зеленски

Путиновият декрет не е първият афронт на Mосква срещу бъдещия украински президент Володимир Зеленски. Малко преди балотажа, когато неговата победа беше сигурна, Кремъл въведе забрана за износ на петрол и петролни продукти за Украйна. Сега страната бързо трябва да търси други доставчици за над 30% от своето потребление. Нима в Кремъл се надяват, че могат да тласнат Украйна в хаос, след като властта бъде поета от един неопитен политик? Във всеки случай поведението на Москва не обещава нищо добро за близкото бъдеще. Затова е много важно предаването на властта в Киев да протече нормално. А Западът трябва да засили подкрепата си за Украйна. Особено в този критичен момент.

Райнхард Везер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22094

1

Стефан

28.04 2019 в 00:20

Райнхарде, везере! Я напиши пак толкова умно, какво се крие зад унгарските, румънските, българските, полските, даже молдавските паспорти за украинците:)) Понеже те се раздават МАСОВО от две години, а руски - от вчера.
Клоун.

"Надявай се цял живот, независимо на какво се надяваш!", е поговорка на парижките проститутки. А Путин не се надява, той просто прави.