Пропаганда в Русия: Секс символи ще вдигат бойния дух на фронта

DW 25 юли 2023 в 22:03 7180 13

Подруги Z

Снимка YouTube

Предаването Подруги Z

Тъй като в Русия голям процент от по-младите и особено от жените не проявяват голям интерес към войната в Украйна, пропагандата реши да промени този факт – още повече, че краят на войната не се задава, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. За да достигнат и до нежния пол и го „заразят“ с патриотизъм, стратезите са измислили нов формат - по подобие на вече съществуващото предаване „Подруги“ („Приятелки“), което се радва на огромна популярност с разискваните теми, свързани със секса и взаимоотношенията между половете.

Кои са трите "приятелки"

В новото предаване „Подруги Z“, появило се в края на май в Ютюб, се изявяват видни дами като вярната на Кремъл военна репортерка Анастасия Кашеварова, бивша съветничка на председателя на Думата Вячеслав Володин; Екатерина Агранович – продуцентка на пропагандния сериал „Мобилизация“, която казва, че подкрепата на силните, млади и красиви жени е много важна, и Уляна Стриж, която се определя като доброволка и помага на руските военни на територията на анексирания Донбас.

Както посочва Агранович – за шоуто ги вдъхновил техният „общ приятел“ Владлен Татарски, „военен кореспондент“, който бе убит в Петербург. Той казал: „Не ни достигат жени-лидерки на общественото мнение, млади и красиви, след които да тръгнат военните. Нищо друго не би могло да мотивира мъжете по-силно“.

Разхубавяване в името на морала на войската

Трите силно гримирани жени, които се стремят да изглеждат непринудено и забавно, се оплакват, че „специалната операция“ в Украйна няма свой секс символ – няма руска Мерилин Монро, която да се появи на фронта пред войниците и да ги мотивира. 30-годишната, шикозно издокарана Уляна Стриж, която по произход е от Украйна, уверява, че войниците с удоволствие биха обяснили на една жена с маникюр какво представлява тяхното военно оборудване – и така биха се почувствали като истински мъже. Кашеварова пък разказва за млада дагестанка, омъжена за воюващ боец, която също била на фронта – като санитарка, но въпреки всичко винаги била добре гримирана и така стимулирала всички войници.

Още един ракурс от предаването, отбелязан от ФАЦ: Агранович обяснява, че в анексираните източноукраински области има „истински жени и истински мъже“ – ясен пропаганден намек срещу ЛГБТ. В съответствие с поставената им задача, трите грации се кълнат в изконните руски ценности. Кашеварова през смях казва, че обича президента Путин, а Агранович определя поддръжничките на войната като ядро на „патриотичното“ гражданско общество.

Какъв е ефектът?

За ударите, които Русия нанася на Украйна, не се казва нито дума. Но пък Кашеварова възмутено изтъква, че Украйна води широкомащабна война срещу Русия и дори избива цивилни хора в тила, като например в Курск. Все пак жените са единодушни, че „чичковците“ в Кремъл не са успели да направят целите на „операцията“ разбираеми за младежта, пише още ФАЦ.

Но какъв е ефектът от цялата пропагандна акция? Той едва ли е удовлетворил създателите на новия формат – зрителите определят предаването като цинично и изобщо не проявяват достатъчно интерес към него: първото издание е гледано от 15 000 души, а за канала в Ютюб са се абонирали само 1000.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

13

dolivo

28.07 2023 в 13:51

Ирония, Констанза, ирония, дори музиката импортирана, както алкохола

870

12

Constanza

26.07 2023 в 13:00

Уважаеми dolivo,

Солистът на Любэ още преди години се изнесе със семейството си за Германия.

:D

22548

11

dolivo

26.07 2023 в 10:51

дори това не могат да направят като хората

спомнете си как Монро и Елвис са вдъхновявали Виетнамската война

Ако не отидеш там, да изпееш на живо нещо, да вдъхновиш поне малко по-съпричастно отколкото на сигурно от студиото, няма как да стане

Но, Русия има Любе, все пак. Офицерите и партийните апаратчици нали това слухтят докато се друсат със скъп западен алкохол?!

Може това да е достатъчно за клетите младежи

1001

10

Краси1

26.07 2023 в 09:21

Руски мастии

8769

9

flatko

26.07 2023 в 02:09

Пращат те насила на фронта да се биеш заради простотията на някакъв ботоксов дришльо, не ти дават обувки, купуваш си сам униформата, не ти осигуряват аптечка, с което в прав текст ти казват, че ценят живота ти и съществуването ти по-малко от този на колорадския бръмбар. Майка ти тайно се надява да се сдобие с Лада, която не пали. Пияни военни се евават с достойнството ти, знаейки, че те пращат на сигурна смърт. Но гасударството иска да те мотивира с предаване, в което три гримосани гювендии ти обясняват как трябва да мреш, а те да стоят там в телевизията и да продължават да се гримосват. Мотивация па руzzки.

8053

8

DARTH VADER

25.07 2023 в 23:55

Тези ли са секс-символите...

9347

7

Анализи

25.07 2023 в 23:40

Следващата стъпка е Путин да пуска порно филми. Артистите ще са голи с автомат през рамо. Така ще извършват съответните процедури.

345

6

Джендо Джедев

25.07 2023 в 22:45

"Уляна Стриж, която по произход е от Украйна, уверява, че войниците с удоволствие биха обяснили на една жена с маникюр какво представлява тяхното военно оборудване – и така биха се почувствали като истински мъже."

Ако това би накарало някой да се чувства истински мъж, значи му е крайно време да потърси спешна психиатрична помощ!

1000

5

PaulPierce

25.07 2023 в 22:38

Всъщност пропагандната машина на Кремъл е най добрата в света. Именно тя е причината все още да има копейки в България, 90% от улиците в центъра на София да са с руски имена и най високите паметници в големите градове да са на руски поробители

345

4

Джендо Джедев

25.07 2023 в 22:38

Явно Путик се опитва да прави Задоволителни Войски... :D Ма задоволяването ще е само по телевизора. :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика