Как работят руските тролове: разказ от първо лице

Юрий Решето - DW Последна промяна на 20 февруари 2018 в 22:49 25252 11

Снимка DW

Людмила Савчук

Смята се, че около 1000 души са заети в най-голямата руска фабрика за тролове. Срещу 13 от тях в САЩ вече има повдигнати обвинения. Людмила Савчук, която е била внедрена в групата, открехва малко завесата в интервю за Дойче веле.

ДВ: Познавате ли някого от 13-те руснаци от т.нар. фабрика за тролове в Санкт Петербург, срещу които в САЩ е повдигнато обвинение за това, че са се опитали чрез социалните мрежи да повлияят на резултатите от президентските избори през 2016 година?

Преди назначаването ми знаех три имена: Пригошин, Бурчик и Бистров (най-вероятно ръководни кадри в групата, заб. ред.). Още през 2014 година медиите писаха за тях. Що се отнася до останалите 13 обвиняеми, разгледах техните профили в социалните мрежи и установих, че са сприятелени с хората, които срещнах във фабриката за тролове.

ДВ: Какви са тези хора, срещу които в Америка има повдигнати обвинения? Що за хора са това?

Това са най-обикновени сътрудници, каквито имаше много. Това са хора, които направиха бърза кариера и изпълняваха задачите, спускани отгоре.

ДВ: Как е организирана работата в една фабрика за тролове? Как изглежда един работен ден?

Когато дойдеш на работа, на компютъра вече те очаква поставената ти задача. За всеки ден се прави тематичен план, в който САЩ винаги са сред първите 3 или първите 5 теми. Само тези, които се грижат за коментарите в медиите или социалните мрежи, получават своите задачи устно.

ДВ: Колко души са ангажирани там?

Тази фабрика не е единствената. Фирмата на улица "Савушкина", която впрочем се премества, е най-известната. Хората от Москва са по-малко познати в сравнение с тези в Санкт Петербург. Вероятно фабриката за тролове в Санкт Петербург е най-голямата. Има и хора, които работят от вкъщи. Тоест не можем да кажем, че там са били заети хиляда души - макар точно тази цифра да посочват хора, които доскоро са работили там.

ДВ: Какво знаете за обикновените служители?

Това са предимно млади хора, на възраст около 20 години. Те работеха за пари. Заплатите бяха сравнително добри. Човек работи два дни, а следващите два почива. Аз поразпитах тук-там и установих, че има и хора от други градове, както и от Украйна.Те се нуждаеха от пари, за да могат да си плащат наемите в Санкт Петербург.

ДВ: В САЩ ги обвиняват в опит да повлияят на изборите. Възможно ли е това, звучи ли Ви правдоподобно или е пресилено?

Никой не знае дали и в каква степен тези тролове са повлияли на нагласите на американските избиратели. Но намесата в изборите е безспорен факт. Дори и само един човек да е публикувал по поръчка нещо на английски в социалните мрежи, това е опит за намеса. Не се съмнявам, че САЩ постъпват правилно. Разбира се, че това не са били 13 или 130 тролове. Зад тях стои огромна по обем работа, която не е спирала. Мисля, че срещу хората от списъка са били събрани достатъчно доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения.

Дойче веле, заглавието е на редакцията

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

13

bobr

16.04 2018 в 12:42

спамът е цензурата в Нета, при това често - скрито ти губят времето... а лъженето е между куп истини - пласирта лъже-причини, фитили, лъже-решения - напр. ВНС, президентска република :P

16193

12

SC

22.02 2018 в 20:57

Че има тролове - има. И не само руснаците ги ползват. Въпросът е има ли ефект от тях. Аз досега не съм забелязал някой да си е променял нагласите заради някакви си коментари в нета.

11998

11

MartinJ

21.02 2018 в 20:40

То и тук работят от години платени тролове. Sotorezzo, El Comendante, Професор Балкански. Ако им видите активността, всичките пишат в определени часове и са почти под всички постове. И това вече супер дълго време. :)

77928

9

El Commandante

21.02 2018 в 10:42

Не знам как ДВ и тукашните им послушници не разбират елементарната физика и факта че колкото повече буташ махалото натам, толкова по-силно то ше се върне насам.

Иначе чета Стефан и се смея с глас,фактите са си факти.

20696

5

Новак

21.02 2018 в 06:53

Това много започва да напомня статиите я Рсботническо дело за диверсиите на Запада и за смелата борба на прогресивните хора. Май наистина нищо не можем ,или не искаме, да научим от историята. Само се въртим в кръг и повтаряме едни и същи дивотии.
Какъв е смисълът от това “разкритие”? Нима е останал някой трезвомислещ човек, който вярва, че това не се прави навсякъде?
Трябваше поне да подчертаете изречението “Не се съмнявам, че в САЩ постъпват правилно.” та да сте убедени, че посланието е предадено. А за да бъде приликата с Работническо дело пълна.
И един въпрос - дали пък въпросното интервю не също тролене?