Евтината руска пропаганда срещу България и Европейския съюз

Вени Марковски 15 януари 2018 в 09:27 14840 11

Ето как работи пропагандата срещу Европейския съюз. Само ден след речта на Доналд Туск в София, в българския Фейсбук се разпространява масово една лъжа, създадена в Русия. Ето я – такава, каквато се вижда на стената на Яна Митева:

Истината, разбира се, е далеч от цитираното от г-жа Митева, но е интересно да се види как троловете смесват фактите с лъжата, за да се разбере по-добре защо опасността от фалшивите новини и дезинформацията е толкова голяма.

1. За снимката

Тя може да се намери в Уикимедия и действително е от германските архиви. Важното е да се знае, че това е снимка от септември 1939 г., а описанието ѝ е: “Полша, септември 1939 г., близо до Устроние/Опатовице; пътен транспорт на арестувани евреи под надзора на полицията и SD. Четирима души в униформи на SD са в кабриолет, отляво надясно: обершарфюрер (сержант), ротенфюрер (ефрейтор), унтерщурмфюрер (старши лейтенант), обешарфюрер (сержант).

С други думи, човекът в кръгчето, за който се твърди, че е дядото на Туск, е ефрейтор от германската армия, но няма как да е дядото на Туск, което става ясно от описаното в следващата точка:

2. Да видим какво е правил Юзеф Туск по това време, според страницата му в Уикипедия (проверена и с източниците – полски издания, посочени в нея!)

“На 1-ви септември 1939 г., когато Германия нахлува в Полша, свободният град Данциг е включен в германския райх и гражданите му стават германци. Туск е нападнат в къщата си същата сутрин и по-късно става свидетел на арестите на поляци на жп-гарата, както и на защитата на пощенската станция в Данциг. Туск докладва за нападението в данцигската полиция и впоследствие е арестуван като полски активист, описан като “полски фанатик, опасен за сигурността на германската държава”; семейството му е изгонено от дома им. Туск е принудително накаран да работи в строителството на концлагера Щутхоф. През 1941 г. е разпитван от Гестапо и затворен в концлагера Нойенгаме, откъдето е освободен през август 1942 г. На 2-ри август 1944 г. Туск е принуден да влезе в редовете на вермахта. След около четири месеца, на 24-ти ноември 1944 г. той или дезертира в полските въоръжени сили на запад, или е затворен в лагер на съюзническите сили.”

Същата дезинформация е била използвана в изборите за президент на Полша през 2005 г., когато Туск губи от Качински. Информацията за службата във Вермахта на дядото са направени от политика Юзеф Курски, който впоследствие е изгонен от партията си, а спечелилият изборите Лех Качински публикува официално извинение във връзка с нелепите обвинения.

От реакцията в социалните мрежи в последните два дни разбирам, че някои хора се объркват от това, че снимката е истинска, а пък информацията е фалшива. Ще го обясня по друг начин: в германските военни архиви има множество снимки от Втората световна война. Всички те са истински, а не фалшиви. Дезинформацията се случва, когато истинска снимка се използва с фалшив текст – в случая се твърди, че шофьорът на джипката е дядото на Туск (друг е въпросът, че внуците нямат нищо общо с действията на своите дядовци и баби!), което не е възможно поради това, че до 1944 г. той не е бил мобилизиран в редовете на германската армия.

Следват логичните въпроси:

Откъде идва ментето на стената на г-жа Митева?

От сайт на руски език, Политфорумс (важен детайл: от базата данни за домейна politforums.net се вижда, че собствениците му са поискали да бъдат анонимни или поне използват регистратор, който поддържа такава функция); в него за автор на статията е посочен Олег Лурие от “Живия журнал”. Ако се чудите защо го е публикувала, не се чудете много – от заглавната страница на нейната стена човек не може да не забележи няколко факта: руското и българското знаме, преплетени приятелски. Профилните снимки на госпожата, в които се вижда, че е отбелязала (с носталгия?) 100 години от болшевишкия преврат. Както и фотографии, в които си личи ясно руската пропаганда. По-долу пускам картинна галерия за онези, които искат да се позабавляват.

Кой е авторът на оригиналния руски текст?

Ето кой е г-н Лурие, накратко: бивш журналист, осъден за мошеничество (два пъти), излежал години в затворите на Русия. Според статията в Уикипедия, разполагал с имущество, което далеч надхвърля официалните му доходи (джипове „Порше Кайен“ и „Ауди All Road“, леки коли „Мерседес S-500“, „Ауди ТТ“, както и две „Ауди А6“).

А какво вероятно му е било в главата, когато е публикувал ментето в “Живия журнал” може да се подразбере от избраните от самия него тагове към статията: Гданьск, Гиммлер, Гитлер, Дональд Туск, ЕС, Евросоюз, Иосиф Туск, Киев, СД, СС, Украина, евреи, европейские ценности, каратели, концлагеря, фашизм.

Какво прави впечатление в тези тагове? Ами наличието на “Хитлер”, “Химлер”, “Киев” и “Украина”, разбира се, които нямат нищо общо с казуса…

Защо тъкмо сега този текст се появява на български език?

Очевидно е защо – защото повсеместната реакция в българските медии и общество към речта на Туск  от 11-и януари 2018 г. в София е положителна. А антибългарската пропаганда не може да подмине спокойно подобни емоции. Иначе текстът е написан отдавна, но не може да не се запитате дали не е бил преведен на български сега, когато е станало належащо да се “вкара в обръщение”, за да подрони авторитета на г-н Туск и да накара хората да гледат на него с недоверие.

Впрочем, ще бъде интересно да се види кои хора ще се хвана на куката на евтината антибългарска и антиевропейска пропаганда и ще продължат да популяризират фалшивата новина за “дядото на Туск”. И кои ще се усетят, че са жертва на тази пропаганда. А и кои ще се изправят срещу нея.

Ето и някои допълнителни коментари на съобщения във Фейсбук по темата. Ще допълвам тази статия с нови коментари, когато се появят нови въпроси.

Съмнения:

“Истината трябва да е несъмнена и недвусмислена! А аз и много други останахме неубедени. Споделих с всички, че смятате снимката за менте, но вие сам казвате, че е истинска. Кое е менте тогава? Намирам ,че доста обърканото и нелогично обяснение. Версията за принудително рекрутиране на Юзеф Туск не издържа. ”

“Не издържа фактът как е освободен през август 42-ра и след това рекрутиран в СД. От други линкове вчера, които прочетох на немски, излиза че Юзеф е посочил идеологически мотиви (вярвам, че си е спасявал живота си). Но е бил във Вермахта чак до края на войната. Там пише, че този факт е необясним. Добре, наистина датировката не съвпада прав си! Посочени са чиновете на четиримата, но не и имената. Но пък приликата между дядо и внук е поразителна.”

Коментар върху съмненията:

Истината си е несъмнена. За снимката обясних по-горе: тя е истинска, но нито един от описаните в нея хора не е дядото на Туск. Ментето е коментарът към нея. Няма “версия за принудително рекрутиране” (мобилизация). В нацистка Германия всички мъже са подлежали на военна служба. Хората не са имали избор; факт е, че не всички войници във Вермахта са военнопрестъпници, а допълнителната информация, че не е служил до края на войната, а е или избягал и присъединил към съпротивата, или попаднал в съюзнически лагер е показателна. Също така показателен е и друг факт – че той е служил като прост войник, а не като войник в SD или SS. Аргументът за приликата не издържа проверката на датите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

11

theprofet

18.01 2018 в 11:31

Докато идваха само от запад, нямаше фалшиви новини, а?
МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

Достоен казус за един мамин реститут, чудещ се какво да прави по цял ден и страдащ от комплекс за малоценност.

23293

10

Стефан

17.01 2018 в 00:35

Мда. И тоя Вени значи, щял да се бори с "фалшивите новини". Силно започва - с измисляне на собствена фалшива новина.

6000

9

Nikolay Ivanov

16.01 2018 в 16:29

"Същата дезинформация е била използвана в изборите за президент на Полша през 2005 г., когато Туск губи от Качински"

Г-н Марковски изпозлва Гьобелсови похвати- заглавието и съдържанието на текста тотално се разминават. Оказва се, че версията за дядото на Туск е измислена ... от поляци в Полша, при това- от партията, която в момента управлява! Къде е тук Кремъл, къде е "руската измислица"? Или ще кажете, че Лех Качински е бил "приятел на Русия"???

Ама за да имаме повече кликове, трябва задължирелно да вкараме в заглавието Кремъл.

23293

8

Стефан

15.01 2018 в 19:29

Айде пак дребни мошенничества, а vlahov?
Какво са правили през оная война съветските граждани, и какво са получили за това по време на, и след войната, май е друг въпрос, или как?

9000

7

Спас Мотиков

15.01 2018 в 14:37

Не ни интересува, баби, дядовци................ и т.н.!!! Важното е, че с действията си Муск винаги е доказвал, че е голям Моклук!!!! ...и, че РУСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА Е НАЙ-ИСТИНСКАТА В МОМЕНТА!!!! Ако не се информираме от там, скоро ще заприличаме на ЗОМБИТА, облъчени от вся Еврогейска своло(ч!!

23293

4

Стефан

15.01 2018 в 11:37

И какво общо има ехото от няква вътрешнополска разправия, с руската пропаганда? А че тука е дошло от руски източник, е съвсем естествено - поне у нас много повече хора знаят руски, отколкото полски.
През ум не ми минава да изследвам по същество въпроса с тая снимка, и нечии биографии. Но е факт ужасяващото количество поляци, реално служили във Вафен СС, и в подобни структури. Които и са били използвани от германците за кланетата в Полша, Украйна, и Белорусия. От другите "нещастни" и "демократи", такова стряскащо количество служили на Хитлер, има само французи.
И изобщо, преди да се хвърлят евтини бомби за руска пропаганда, няма лошо да се научи нещо и за другата страна на тая война.

12335

2

ПешУ

15.01 2018 в 10:27

То хубаво, ама откъде му щукна на Вени Марковски, че пропагандата е руска?!! Нали информацията се въртеше в Полша преди десетилетие? Дали е истина или не информацията - наистина е съмнителна... Както е и доста неясно твърдението за живота на дядото през 44г... 'Ама сигурно бил пленен, но може и да е бил дезертирал'... А може и да е бил в СС? Или просто трябва да се пише, че руснаците са замесени? Не е ли по-добре да се види какво правят сегашните политици?