13 руснаци получиха обвинения за намеса на изборите в САЩ

OFFNews 16 февруари 2018 в 21:17 5901 3

Робърт Мюлър

13 руснаци са обвинени в намеса на президентските избори на САЩ през 2016 г., обявиха от екипа на спецпрокурора, който се занимава с разследването за руската намеса на изборите Робърт Мюлър, цитирани от Би Би Си. 

Трима са обвинени в заговор, а петима - в кражба на самоличност. 

Обвинения са повдигнати на Евгений Пригожин, Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александра Крилова, Анна Богачьова, Сергей Полозов, Мария Бовда, Робърт Бовда, Джейхун Асланов, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Каверзина, Владимир Венков, които според разследващите са заемали различни длъжности в "Агенцията за интернет изследвания". 

В обвинителния акт са включени и три компании, които са използвали компютърни системи в САЩ, за да скрият връзката си с Русия. 

Те са се маскирали като лица от САЩ и са създавали фалшиви самоличности, управлявали са страници в социалните мрежи и групи, които привличали американска публика, като са създавали съдържание за имиграция, религия и други, се казва в обвинителния акт. 

В списъка е включена и "Агенцията за интернет изследвания" - т. нар. "Фабрика за тролове", която е свързана със създаване на съдържание в социалните мрежи, което според разследването е целяло да повлияе на резултата.

Сред обвинените е и бизнесменът Евгений Пригожин, който е свързан с "Фабриката за тролове". Той е известен като "готвача на Путин", тъй като е обслужвал официални мероприятия на руския президент. 

Според обвинението тези групи в социалните мрежи са разпространявали тенденциозна информация за кандидатите за президент на САЩ - с изключение на Доналд Тръмп и Бърни Сандърс, който се състезаваше срещу Хилъри Клинтън за номинацията на демократите. 

В месеците преди изборите те са започнали да насърчават малцинствени групи да не гласуват на изборите, а след победата на Тръмп те са организирали митинги в негова подкрепа, става ясно от обвинителния акт. 

Спецпрокурирът Робърт Мюлър вече повдигна обвинения на близки до Тръмп и кампанията, сред които бившият мениджър на предизборната му кампания Пол Манафорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10564

2

ultra-73

17.02 2018 в 11:18

#01 Значи нищо не си разбрал от статията! Там не се говори за "прелестите" на живота в Русия, а за обработванетона общественото мнение в САЩ, от руски тролове под фалшива самоличност, в полза на противниците на Тръмп!

9000

1

Petio Petkov

17.02 2018 в 10:11

Някак си не мога да повярвам, че американци ще се "вържат" на руска пропаганда. Руснаци на американска пропаганда - по-вярвам. Богата страна, върхови технологии във всяка една област, доминира в науката, киното и в музиката. С какво Русия ще привлече обикновения американец - ако някой знае отговора, да сподели.