Как ГEРБ (не) успя да спечели изборите

На пръв поглед Борисов и ГЕРБ ясно спечелиха изборите на 9 юни. Но те много трудно ще съставят правителство, ако въобще успеят. Защото основният сблъсък в България изобщо не е решен. Избор винаги има.

Иво Беров, Дойче веле 23 юни 2024 в 20:19 6086 8

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Снимка БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов

Много политолози, социолози и анализатори - в повечето случаи поддръжници на ГЕРБ - призовават опозиционните партии и най-вече ПП и ДБ към смирение и подкрепа за едно предложено от ГЕРБ правителство. Защото партията на Борисов била спечелила убедително изборите. А и защото имало едни по-други, по-всеобхватни причини, които могат да бъдат обобщени в набор от три лозунга: "В името на националните интереси", "За благото на обществото", "За доброто на България".

 

Тези лозунги имат една чудна особеност: могат да бъдат употребени също и като довод да не се съставя правителство, а и по всякакъв друг повод. Въобще доводите и обясненията на повечето анализатори са дотолкова изпълнени с противоречия, че нямат особен смисъл, като изключим пропагандния.

Доскоро, например, те призоваваха (заедно с президента, "Има такъв народ" и "Възраждане") към разглобяване на "сглобката", защото тя била пагубна за България и водела държавата към задънена улица. Сега пък призовават към ново сглобяване на някаква "сглобка", защото липсата ѝ била пагубна за България и водела държавата към задънена улица.

Доскоро те призоваваха ПП и ДБ да се съобразят с обещанията, дадени на техните избиратели, и да напуснат едно управление, което ще ги затрие като коалиция и партии. Сега призовават ПП и ДБ да не се съобразят с обещанията, дадени на техните избиратели, и да подкрепят едно правителство, предложено от ГЕРБ, защото иначе ще се затрият като коалиция и като партии.

Кому беше нужно всичко това

Всички тези анализатори някак разсеяно подминават един изключително важен въпрос: "Кому бе нужно разглобяването на сглобката, щом сега отново трябва да се сглобява...?".

Подминават го, защото верният отговор никак не би им харесал: Борисов "разглоби сглобката", защото разбра, че след конституционните промени и предложенията за начина, по който да се избират председателите на ВСС, на службите и на регулаторите, може не само да загуби власт и влияние, но и да се превърне в прицел на желаната от повечето българи съдебна справедливост.

Защото основните противоречия в обществото ни не са между лявото и дясното, макар точно върху него да наблягат поддръжниците на ГЕРБ. Корупционният модел на управление в основата си е ляв, доколкото, също както беше при социализма, води до несправедливо разпределение на обществените средства към една управляваща прослойка, при което дясното и лявото се размиват и губят смисъл. Много по-същностен е сблъсъкът между евроатлантически и проруски обществени пристрастия, но и той не е в основата на сегашното общественото разделение.

Основният конфликт в България

Основното стълкновение на днешна България е между тази част от обществото, която отхвърля корупционния модел на управление и онези, които го поддържат и защитават - може би, заради една по-силно желана, но фиктивна стабилност.

И тук вече ясно и недвусмислено си личи, макар и да не се осъзнава изцяло, че ГЕРБ въобще не са спечелили изборите. Или са ги спечелили с много уговорки - доколкото мнозинството в парламента, което отразява преобладаващите обществени настроения (ако приемем, че на негласувалите им е все едно) е против корупционния модел. С нагласите на това мнозинство се съобразяват дори изкушените да подкрепят Борисов при съставянето на правителство - като хората на Слави Трифонов, например, които гласуваха за предложения от ГЕРБ председател на Народното събрание, та ако дойде след това мандатът и до тях, да предложат свое уж експертно правителство, което всъщност пак би било правителство на ГЕРБ, ДПС и ИТН, само че под прикритие.

Дори да сполучат в хитроватия си замисъл, обаче, основният сблъсък си остава непроменен.

И ГЕРБ много трудно пак ще съставят правителство, ако въобще успеят да го съставят. Причината за това е именно тази - българското общество като цяло е против корупционния модел на Борисов и ГЕРБ.

Последната дума е на гласуващите българи

Отделен е въпросът, че поради политическите си различия антикорупционните партии също не могат да съставят правителство. Макар това да не е съвсем невъзможно - показа го четворната коалиция. Но пък те могат да действат срещу корупцията вътре в парламента и без правителство. Между другото, това показва, че все пак конституционните промени са имали смисъл, и то не малък.

Няма никаква причина, например, мнозинството в Народното събрание да не приеме последните четири законодателни предложения на ПП и ДБ, насочени против корупцията и към усвояване на парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Но последната дума по основния въпрос все пак е на гласуващите българи: стабилност в нищетата, придружена от съмнителна и несигурна евроатлантическа насоченост, или окончателно отхвърляне на корупционния модел в България? Избор винаги има.

Дойче веле

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    8

    Джендо Джедев

    24.06 2024 в 15:17

    Теллурис Малус,

    "Но сред тези, които желаят да притежават властта, към момента, хора с необходимите качества на държавници няма."

    "Глупости Джендо, ти се опитваш да ни го прикачиш това "Всички са маскари".

    Мдаааааамммм... :D

    310

    7

    Telluris Malus

    24.06 2024 в 13:14

    Глупости Джендо, ти се опитваш да ни го прикачиш това "Всички са маскари". Става досадно, да ти кажа. Като няма стойностни политици, за посредствени личности няма смисъл да се гласува. Искаш да бъде като при социализма? Гласуване под строй за БКП или за БЗНС? Ти за кого си гласувал тогава?

    145

    6

    Джендо Джедев

    24.06 2024 в 11:35

    Telluris Malus,

    Зад това "всички са маскари" се криете гъбарите. И чакате Михаля под формата на принц на бял кон. И после като се окаже, че и той като пръдне - замирисва не точно на гюлово масло, ще се разочаровате и от него. Тоя мач сме го гледали много пъти досега. Адски е смешен! :D

    310

    5

    Telluris Malus

    24.06 2024 в 08:12

    Не, Джендо. Престанете да се криете зад това "всички са маскари". Не, не всички. Но сред тези, които желаят да притежават властта, към момента, хора с необходимите качества на държавници няма. А щом няма, няма и да получат вота на хората. Просто е.

    145

    4

    Джендо Джедев

    24.06 2024 в 07:49

    Telluris Malus,

    Ако българинът беше "биполярен", щеше да вика или за "Левски" или за ЦСКА.

    Той вика "Всички са маскари", неговият отбор е от имагинерни ангели и никога не идва. Voilà ти пар екселанс биполярност.

    310

    3

    Telluris Malus

    23.06 2024 в 23:47

    Ако българинът беше "биполярен", щеше да вика или за "Левски" или за ЦСКА. Българинът отказва да участва в евтини спектакли, в които се разиграва "борба" между "добрите" и "лошите". Разбирам нежеланието на българските политици да приемат, че времето на цирковете приключи и избирателите вече не се интересуват от клюки и интриги. Това обаче е без значение. Вижда се, че повече така няма да продължава. Без значение дали ти харесва или не. А попарката ще си я сърбите малко по-късно, след още някои избори, когато най-после в българската политика влязат достойни и честни хора. Неминуемо е.

    145

    2

    Джендо Джедев

    23.06 2024 в 21:30

    Telluris Malus,

    В България най-често се избира ходенето за гъби. Което е абсолютен антипод на избирането на по-малкото зло. Българинът е биполярен и обича да мисли само в 2 категории - "ангели белоснежни" и "абсолютни маскари". Затова и сега ще се радвате или на Боце и Шиши, или на Боце, Шиши и Славуца под формата на някой сламен човек като Беров навремето. Честито! Дано ви е сладка попарката, която сами си надробихте!

    310

    1

    Telluris Malus

    23.06 2024 в 20:46

    Разбира се, че винаги има избор. В България най-често се избира по-малкото зло.
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16