Австрийските приятели на Путин

Роман Гончаренко - DW 17 октомври 2017 в 21:18 5586 1

Снимка Freedom Party of Austria - пресцентър

Партията на свободата отдавна поддържа добри връзки с Русия

Дотук те два пъти са участвали в управлението на страната. Ако сега австрийските десни популисти станат коалиционен партньор на консерваторите, Москва определено ще бъде доволна.

В програмата на австрийската Партия на свободата може да се прочете косвен апел да се вдигнат санкциите, наложени на Русия заради намесата ѝ в Украйна. Според авторите на програмата не било честно санкциите срещу Русия да нанасят масивни вреди на австрийската икономика и на селското стопанство заради една политика, която е в пълно противоречие с неутралитета. Има се предвид статутът на Австрия като неутрална държава.

Подобни позиции застъпват и други десни популисти в Европа. Но Партията на свободата е единствената, която има шанса скоро да защитава тези свои позиции като евентуален коалиционен партньор в Австрия. Всъщност крайно десните от Партията на свободата вече два пъти са участвали в австрийски правителства – за последен път в периода 2000-2005 под ръководството на вече покойния Йорг Хайдер.

Топла връзка с Москва

Партията на свободата отдавна поддържа добри връзки с Русия. Навремето Хайдер беше на посещение в Москва и се срещна с тогавашния руски премиер Михаил Касянов. През последните години контактите се задълбочиха. Мнозина в Партията на свободата се възхищават от Владимир Путин, казва Ева Зелеховски, журналистка от „Винер Цайтунг" и съавторка на книгата „Десните приятели на Путин", в която става дума за десните популисти в Европа.

Особено топла връзка с Москва видимо има Йохан Гуденус. 41-годишният заместник-кмет на Виена е следвал в Москва и говори перфектно руски. По време на руското анексиране на Крим през март 2014 година този политик от Партията на свободата посети полуострова в ролята на „наблюдател" на референдума. „В деня на гласуването не забелязах никакви признаци на пропаганда, натиск или военна намеса", каза тогава той в интервю за Дойче веле. След анексирането и други негови съпартийци бяха в Крим, който смятат – за разлика от европейската позиция – за част от Русия.

Досега няма информации за пряка или косвена финансова подкрепа от Русия за Партията на свободата, какъвто бе случаят с Националния фронт във Франция. Партията на свободата заявява, че не получава помощ от Русия, затова пък в областта на институционалното сътрудничество с Москва тази партия е доста по-напред от другите десни популисти в Европа.

През декември миналата година партийна делегация посети руската столица и подписа петгодишно „Споразумение за сътрудничество" с кремълската партия „Единна Русия". Тогава медиите съобщиха, че това споразумение включва и планове за сътрудничество по „патриотичното възпитание на младежта".

От руска страна за това сътрудничество отговаря депутатът от Думата и генерален секретар на „Единна Русия" Сергей Железняк, чието име присъства в санкционния списък на ЕС. Този факт обаче не му попречи да участва на среща с Партията на свободата през май в австрийския град Линц. Тогава Железняк пожела на партията "много успехи на изборите" и я похвали заради отрицателната ѝ позиция към санкциите.

Ще искат вдигане на санкциите

Ева Зелеховски смята, че споразумението с „Единна Русия" досега не е донесло нищо на Партията на свободата и представлява по-скоро инвестиция в бъдещето. „Ако влязат в правителството обаче, то ще бъде за тях някакъв достъп до международната сцена", обяснява тя. „В началото Партията на свободата ще изпадне в изолация, защото е дяснопопулистка. Западните правителствата на първо време едва ли ще я атакуват. Но виж, ако Путин приеме в Москва един австрийски вицеканцлер (от Партията на свободата – бел. ред.), положението сигурно ще се промени."

Дали Партията на свободата ще блокира продължаването на санкциите срещу Русия, ако влезе във властта? „Сигурна съм, че ще се застъпи за вдигането на тези санкции", казва Зелеховски и дава пример с унгарския премиер Виктор Орбан, който се обявява против санкциите, макар че като член на ЕС страната му участва в тях.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови