Кой е Себастиан Курц - бъдещият най-млад държавен лидер в Европа

Александра Маркарян 16 октомври 2017 в 14:22 16886 0

Снимка Facebook/Личен архив

Кой е Себастиан Курц? 

Председателят на Австрийската народна партия (OVP), която току-що спечели парламентарните избори в страната, по всяка вероятност ще стане най-младият канцлер на Австрия, но не само. 31-годишният австриец ще е и най-младият държавен лидер в Европа и света.

Настоящият дипломат №1 на Австрия, оглавил OVP през месец май 2017 година, става министър на външните работи и интеграцията през декември 2013 година, когато е едва на 27 години и отново е най-младият сред колегите си в Европа. Първото му посещение като външен министър е в Хърватия и това подчертава подкрепата на австрийската страна за еврочленството ѝ.

През 2014 г. той е домакин на първия от няколко кръга преговори във Виена по ядрената програма на Иран и така утвърждава позицията на Австрия като място на диалог.

Курц е роден на 27 август 1986 г. в столицата Виена, където живее и до днес. След като завършва реална гимназия през 2004 година, отбива задължителната военна служба и записва право във Виенския университет. Прекъсва през 2011 година, за да се отдаде на политическата си кариера.

Две години по-рано той е избран за председател на младежкия клон на Австрийската народна партия, а през 2010 и 2011 г. е член на общинския съвет на Виена, където насочва усилията си главно към грижата за пенсионерите и преодоляване на неравенствата между поколенията.

През април 2011 година е определен за новосъздадения пост на държавен секретар по интеграцията (част от Министерството на вътрешните работи), а през 2013-а е избран за депутат, печелейки най-много директни гласове от всички избрани за депутати.

Себастиан Курц не е женен. Приятелката му е Сузане Тиер. Тя работи в австрийското Министерство на финансите. Запознават се, когато Курц е 18-годишен.

Той е влиятелен не само в родината си, а и на международно ниво. Председателства групата на външните министри на консервативната Европейска народна партия на ниво Европейски съвет.

Партията му се представя по-добре на изборите, откакто Курц пое управлението ѝ, изпреварвайки крайно десните FPO на изборите в неделя, 15 октомври. В навечерието на вота пък основната обсъждана тема бе имиграционният въпрос. В контекста на миграционната криза в Европа, от 2015 година Курц настоява за по-ефективна охрана на европейските външни граници и представя план за интеграция от 50 точки с акцент върху области като изучаването на езика, образованието, пазара на труда, спазването на закона.

През 2015 г. Курц предлага нов Закон за исляма, забраняващ финансирането на джамии от организации в чужбина и използването на определена версия на Корана. Той осигурява на мюсюлманите допълнителни права, например правото на халал храна (съобразена с изискванията на исляма) в армията, но изисква превода на Корана на немски. В Австрия бяха забранени и бурките.

След изборите консервативният Курц, който насочи партията си вдясно, ще трябва да се договори или със социалдемократите, или с крайно десните, за да доведе преговорите за коалиция до успешен край, защото му липсва пълно мнозинство в парламента.

Сега Курц е сравняван с младите лидери на Франция и Канада - Еманюел Макрон и Джъстин Трюдо.

Само времето ще покаже дали този успех е краткотраен или се издига един от бъдещите солидни лидери в Европа.

Най-важното
Всички новини