Шампиони поведоха в първия етап на рали Дакар 2021

Христомир Николов 03 януари 2021 в 18:01 3460 0

Добре познати имена са тези на победителите в първия етап на рали Дакар 2021. Същинската битка в 12-дневния пустинен маратон на територията на Саудитска Арабия започна с 277-километров специален етап от пристанищния град Джеда до Биша. Трасето включваше микс от каменисти пътища и пясъчни отсечки, като успя да донесе изненади, макар на финала всичко да бе в обичайното си русло.

При автомобилите, битката се заформи между ветераните Карлос Сайнц и Стефан Петерханзел. Пилотите на X-Raid Mini си разменяха лидерството в отделните части на етапа, но в крайна сметка на финала най-бърз бе победителя от миналогодишния "Дакар" Сайнц. Матадорът успя да изпревари съотборника си с едва 25 секунди, като двамата с Петерханзел караха "броня в броня" в последната част на отсечката.

Приятната изненада за днешния отварящ етап бе третото място за Мартин Прокоп. Бившият WRC-пилот, който е зад волана на прототип Ford Raptor изостана с над 3 минути зад Сайнц и Петерханзел, но натрупа такъв аванс пред французина Матьо Серадори с бъги SRT. Топ 5 допълни съотборникът на Серадори Язид Серайдан, който финишира с 8:10 мин. пасив спрямо Карлос Сайнц.

Всички очакваха с нетърпение завръщането на Себастиан Льоб в рали Дакар 2021 и особено как ще се представи болидът BRX Hunter. За съжаление, 9-кратният WRC шампион имаше технически проблеми с машината си още в началото на етапа и финишира едва на 22-ро място, с 24 минути изоставане спрямо победителя. Доста по-добре се представи съотборникът му Нани Рома, който се класира 8-и, на 9:39 мин. след Сайнц. Слаб ден имаше и основният претендент от Toyota Насър Ал Атия, който се класира на 10-о място, с 12 минути пасив.

При мотоциклетите, битката между претендентите от КТМ и Honda започна още в първите километри на рали Дакар 2021. И бе в полза на австрийския тим, след като най-бърз бе победителят от 2016 и 2019 година Тоби Прайс. Австралиецът успя да измъкне 31 секунди на Кевин Бенавидес, който бе самотен ездач на японския отбор, заобиколен от врагове - на точно секунда след него финала прекоси бившият мотокрос шампион Матиас Валкнер, а две минути по-късно долетя още един пилот на КТМ - Сам Съндърленд.

Денят бе особено неприятен за победителя от Дакар 2020 Рики Брейбек. Американецът се загуби в началото на етапа и в крайна сметка изостана с над 18 минути от победителя, а подобни причини костваха изоставане и на останалите пилоти на Honda Хоан Бареда и Хосе Игнасио Корнехо.

В класа на ATV-четириколките, най-бърз бе французинът Александър Жиру, а при SSV-бъгитата етапната победа грабна шампионът от 2018 година Рейналдо Варела. Първият спечелен етап при най-новата категория Light Prototype грабна испанката Кристина Гутиерез.

В категорията на камионите, Камаз даде заявка за поредната си титла. Най-бърз днес бе "вечният подгласник" Дмитри Сотников, който има амбициите за първата си титла в маратона. Руснакът си осигури почти 8 минути аванс пред пилота на Tatra Алеш Лопрайс, който от своя страна измъкна 11 секунди на друг пилот на Камаз - Антон Шибалов.

В изцяло новата надпревара Dakar Classic, предназначена за исторически автомобили, участвали в надпреварата до началото на новия век, първият етап бе спечелен от французина Марк Дутон с екзотично бъги Sunhill от 1979 година. В "историческия" клас състезателите не карат за най-висока скорост, а за фиксирано време, като отклоненията от него носят наказателни точки.

Етап 2 на рали Дакар 2021 отвежда кервана от Биша до Вади Ад-Давасир. В менюто за деня са 685 километра, 457 от които - срещу хронометъра. Състезателите ще се изправят срещу първите дюни в тазгодишната надпревара, а пясъкът като цяло ще е доминиращата настилка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews