Шахматните ''лъвици'' грабнаха европейската титла

OFFNews 20 ноември 2023 в 21:32 5888 3

Ети

Снимка Официален сайт на европейското

Антоанета Стефанова спечели партията си срещу Грузия

Женският национален отбор на България по шахмат спечели европейската титла на шампионата на Стария континент в Будва, Черна гора.

В последния кръг нашите "лъвици" спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу считания за фаворит за трофея отбор на Грузия и окупираха върха с 8 точки.

За да грабнем златните медали трябваше Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Гергана Пейчева, Виктория Радева и Белослава Кръстева просто да не загубят в последния мач от деветия кръг срещу поставеният под номер 1 тим на Грузия.

Втората за световната купа по шахмат Нургюл Салимова направи реми на втора дъска с грузинката Нино Бациашвили още на 18-ия ход.

След нея на първа дъска бившата световна шампионка Антоанета Стефанова пребори Бела Хотенашвили, но за съжаление Белослава Кръстева загуби от Саломе Мелия на четвърта.

Решаващата партия се оказа на трета дъска, където Гергана Пейчева спечели срещу Лела Явакашвили след изнурителна битка, в която беше близо до загубата, завършила в 83-ия ход.

Двете разиграха вариант Нимцович в Новоиндийска защита и още от дебюта позицията на дъската бе изравнена, но и много сложна. На 30-ия ход грузинката успя да спечели пешка, което ѝ даде леко предимство.

Шест хода по-късно Пейчева възстанови материалното равенство на дъската, но инициативата остана у играещата с черните фигури грузинка.

Партията продължи да бъде много вълнуваща, а Пейчева изглеждаше загубила. Българката обаче показа изключителна непримиромост и в крайна сметка не само изравни играта, но и успя да се добере до победата след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се предаде на 83-тия ход.

"Беше много вълнуващо и напрегнато състезание. Гледаме напред към олимпиадата", коментира капитанът на отбора ни Антоанета Стефанова.

"Всички се борихме - Антоанета, Нургюл, аз, Бела, Вики. В последната партия имах късмет. От дебюта не получих точно това, което исках. Минах през може би даже загубена позиция. Накрая късметът бе на наша страна.", бяха първите думи на превърналата се в героиня Пейчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

3

Комита

20.11 2023 в 23:36

Изключителни! Дано бодрата ни смяна шахматистки надгради постиженията на кака им Антоанета - в шаха де, не в политиката... :)))

1000

2

lazyone

20.11 2023 в 23:32

Браво, гордост наша!

1199

1

Nevend12

20.11 2023 в 22:40

Браво! Браво, браво, на тези момичета!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика