Бургас е на път да загуби баскетболната емблема Черноморец

Мариян Иванов 17 август 2017 в 17:07 1723 0

Още една спортна емблема на Бургас е на път да изчезне. След краха и неясното бъдеще на футболните тимове, в над 70 годишната си история има вероятност баскетболният клуб Черноморец да не стартира сезона с мъжки отбор, както и цялата детско - юношеска школа на клуба да бъде закрита.

Отборът, донесъл два пъти купата на България, два пъти носител на бронзовите медали от републиканските първенство, дал редица състезатели на националните отбори на страната, изпитва сериозни финансови затруднения и е пред реалната възможност да прекрати своето съществуване.

Причините са много, казва Пламен Янев от новия управителен съвет на клуба: „От началото на календарната година, от източниците на приходи, които са били в продължение от десетки години – Община Бургас, Пристанище Бургас и други фирми, клубът е получил 0 лева.

Ноември, 2015 г., веднага след смяната на ръководството, което е било начело с Димо Костов, е била направена ревизия от НАП, при която са установени неизплащане на осигуровки и данъци. Доколкото знам – над 40 000 лв. Фрапиращото е, че тези задължения са били трупани през години, в които клубът е бил доста добре финансово обезпечен“, коментира Янев.

Парадоксът е, че хем клубът трябва да вземе около 28 000 лв. субсидия от Община Бургас, хем не може, защото още от 2010 г. той има задължения към същата община - около 5 000 лв. "Искаме да се приспаднат от субсидията, за да почнем да изчистваме задълженията си", коментира Янев.

Шест месеца новото ръководство се опитва да спаси клуба, но – безуспешно. Откази получават и от общината, и от спонсори. Бъдещето е неясно, признава треньора Радостин Стоянов, чийто живот е минал в Черноморец:

„Аз, с моето бъдеще, съм наясно. Но имаме много хубави деца, които имат желание да играят, а и трябва да играят. Оставим ли ги на улицата – виждате какво се случва“, казва Стоянов, който с носталгия си спомня как Черноморец е пълнил с фенове спортната зала „Бойчо Брънзов“.


А необходимите пари въобще не са много, посочва Пламен Янев. Без задълженията, около 70 000 – 80 000 лв. годишно. Председателят на комисията по спорта към общинския съвет Калчо Белов, обаче бе категоричен, че нищо не може да се направи. Наредбата била такава, че когато има задължения, не може да се отпусне субсидията. А и едва ли не, няма голяма драма, защото има и други отбори

„Тоз, който иска да прави клуб, иска да поеме управлението на клуба, все пак трябва да разполага с някакви финансови средства или поне с идея откъде да вземе средства. Чета едни работи, които са абсолютна неистина – че се затрива един спорт в града, че децата няма къде да тренират, че ще ходят да пушат по градинките. Знаете ли колко баскетболни клуба има в Бургас? Три“, казва Белов.

Така че, ако се ликвидира единият, няма да настъпи спортна драма в Бургас. Не на това мнение е колегата му Евгений Мосинов: „Излиза, че спортът с марката „Черноморец“ загива. Сещам се за футболният отбор, сега – ето и баскетболният.

Не бива да се допусне това, защото „Черноморец“ е един от най-старите клубове в страната. Не можем да си затворим очите за проблемите на баскетболния отбор, така както дълги години мълчахме за проблемите на футбола с марка „Черноморец“ и за проблемите със стадиона.

Двата образцови строежа, които снимаме, показваме, гордеем се с тях – басейна и новата спортна зала (Арена Бургас – б.а.), се нуждаят от спортисти, които да напълнят капацитета им. Общината трябва да се намеси, правила го е за футбола, сега, според мен, трябва да го направи и за друг спорт“, смята Мосинов.

Общината, обаче, няма да се намеси. Ресорният заместник–кмет Лорис Мануелян е категоричен, че докато не се изчистят поне част от задълженията и не се представи план за погасяването им, субсидията няма да им бъде отпусната. От клуба поясняват, че при липсата на спонсори, това няма как да стане.

Мануелян посочва, че вече са правени няколко пъти отстъпки за Черноморец, но лошото управление на клуба го е докарало до това състояние. Общинските съветници от комисията по спорта също не се трогнаха, че натрупаните задължения са наследени от предишното ръководство и на свое заседание подкрепиха становището на Мануелян.

Отсякоха, че клубът е частен и трябва сам да се спасява. В случай, че до 1 септември не се намерят средства от някъде, баскетболният Черноморец най-вероятно ще бъде закрит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!