Плочки за баня - на какво да обърнете внимание, за да сбъднете мечтата си в интериора?

OFFNews 20 декември 2021 в 12:48 3775 0

Реновирате банята си? Търсите ли вдъхновение, бавно създавайки визията за единствената идеална баня в главата си? Независимо на какъв етап сте, струва си да обмислите важни въпроси, които ще направят банята място за релакс и почивка. И така, какво да търсите при избора на плочки и фугиращи смеси за нова баня? Да проверим!

Когато планираме ремонт на баня, обикновено фокусираме цялото си внимание върху това как в крайна сметка ще изглежда. Търсим правилните плочки, като вземаме предвид техния цвят и форма. Междувременно, особено при баните, трябва да се обръща внимание и на тяхното специално използване - за съществуващите разлики в температурата и влажността, за постоянния контакт на някои плочки с вода и накрая за необходимостта да се поддържа идеално чисто помещението. Няма керамични плочки, проектирани специално за бани, тъй като всяка стенна или подова плочка може успешно да се използва във всяка стая, включително и в банята. В същото време обаче, когато избирате плочки за интериор на баня, трябва да обърнете внимание на няколко аспекта.

Вода, вода, вода навсякъде ...

Керамичните плочки са влагоустойчив материал и не се увреждат дори при директен контакт с голямо количество вода. Те ще свършат работата, при условие, че са поставени правилно.

Важен въпрос, който трябва да вземем предвид при избора на плочки и фуги за банята, е мястото, където те трябва да бъдат поставени. Това е особено важно, когато искаме да използваме керамични плочки за облицоване на вдлъбнатината на душа. Облицовката в нея ще бъде изложена на директен контакт с голямо количество вода, поради което, освен подходящата, предварителна защита срещу влага на самата стена (хидроизолация), от значение е и фугиращата смес - ако фугиращата смес не е положена точно, напоената вода може да промени цвета на белите или светлите стенни плочки. Това е обратим процес, но изсушаването на плочата изисква много обработки и време.

Източник: bania24.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови