Как да изберем настолни лампи

инж. Димитър Костов 30 май 2022 в 21:15 6843 0

настолна лампа
как да изберем настолни лампи

Настолните лампи са няколко вида. Основните видове са четири. Има лампи за бюро с насочено осветление, които служат за концентриране на вниманието при работа, а има и настолни лампи с дифузно осветление, които допълват светлинната картина и обогатяват интериора на дома. Има и настолни нощни лампи, поставени до леглото за четене или като дежурно осветление. Има също така и настолни лампи, които са специално конструирани за козметични салони. При тях понякога в средата е поставено огледало, а осветлението е около него. В зависимост от това, какво искате да осветите с настолната лампа ще изберете и нейния вид.

Настолните лампи за бюро са с насочваща се глава и въртящо се рамо, затова могат да бъдат наречени и настолни спот лампи. Така имате възможност да настроите светлината според желанието си. За да избегнете нежелани сенки при работа, в зависимост от това дали сте левичар или пишете с дясната ръка, трябва да поставите работната лампа от съответната страна. Така тя ще осветява работната зона без да ви заслепява или да създава сенки. Добрата настолна лампа е незаменима за всяка работа на бюро. Изборът на лампа за бюро трябва да бъде направен много внимателно, защото има огромен ефект върху здравето на очите ни. Ако светлината е твърде ярка или твърде слаба може бързо да умори очите ни, а трептенето може да предизвика главоболие. Цветната температура, ако не е подбрана правилно може да доведе до раздразнителност или да повлияе негативно на настроението ни. Индексът на цветопредаване CRI също е от съществено значение за качеството на възприемане на цветовете на обектите. Колкото CRI е по-висок толкова цветовете, които са осветени ще имат по истински цвят. Максималната стойност на този индекс е 100. Лампа за бюро с CRI>80 е много добра.

Съвременните LED настолни лампи имат функция за димиране и промяна на цветната температура. Често в основата е инсталирано безжично зареждане на смартфон или имат USB порт, където можете да зареждате смартфон, таблет или лаптоп, а при някои има дисплей, който показва температурата в помещението, влажността, датата, деня и часа.

Настолните лампи за дифузно декоративно осветление създават настроение и придават неповторим стил на помещението. Добре е те да са комбинирани с други осветителни тела в серия, включваща полилей, аплици, лампион и плафон. Така ще имате осветление в един стил в целия дом. Настолната лампа с дифузно разпределение на светлината създава локално осветление, което подчертава красотата на мястото, на което е поставена. Изборът от такива лампи е наистина много голям и можете да избирате между материал, цвят, форма, размер, абажур и аксесоари, както и между класически, модерен, винтидж или романтичен стил.

Нощните настолни лампи, които избирате, зависят от функцията, която искате да изпълняват и разбира се, от стила на спалнята. Ако искате допълнителна светлина, която създава уют и комфорт, ще изберете декоративна нощна лампа с дифузер, който меко разпръсва светлината, без резки сенки и голяма яркост. Ако обичате да четете вечер в леглото, ще изберете нощна лампа, която е със насочена светлина – спот лампа. Нощната настолна лампа също е добре да е в една и съща серия с другите осветителни тела в стаята. Повечето утвърдени производители на осветителни тела предлагат колекции от лампи в един стил. Важна особеност, на която не се обръща особено внимание е, че нощната лампа трябва да е тежка. Няма нищо по-лошо от това да решите да изключите нощната лампа, когато ви се спи и посягайки да я съборите на земята, заедно с всичко, което се е намирало на нощната шкафче. Това едва ли ще е релаксиращ начин да се отпуснете в добър нощен сън.

С какъв размер трябва да бъде нощната лампа?

За да решите този въпрос, помислете дали нощната лампа искате да изпъква или да се слее безпроблемно с фона в стаята. Друго правило е, че нощното шкафче, на което стои лампата, трябва да е една трета от ширината на матрака, а нощната лампа, от своя страна трябва да е около една трета от ширината на шкафчето.
Освен това размерът на лампата зависи и от размера на стаята. Колкото е по-голяма стаята, толкова по-голяма нощна лампа можете да изберете. Ако стаята е много голяма и леглото също е внушително, може да изберете голяма нощна лампа с тежка основа с детайли, орнаменти и с голям абажур, ако спалнята е по-малка, за предпочитане е по-малка, но по-висока лампа с по-тънко тяло. Ако стаята е съвсем малка, за предпочитане е лампа монтирана на стената.

На каква височина трябва да бъде нощната лампа?

Не искате нощната лампа да блести в очите ви или да хвърля сенки върху книгата за четене. Ако нощното шкафче е на нивото на матрака на леглото и основата на нощната лампа е поставена на него, то тя трябва да е на такава височина, че излъчваната от нея светлина трябва да попада именно на книгата, която четете. Ако лампата е с абажур, долната му част трябва да е на нивото на раменете ви, когато четете.

Колко нощни лампи са ви необходими?

Невинаги пространството позволява да се поставят нощни лампи от двете страни на спалнята. Понякога леглото е поставено в ъгъла и има място само за едно нощно шкафче. Тогава една лампа е напълно достатъчна, особено ако спите сам. Същият е случая и с нощната лампа в детската стая. Дори леглото да е достатъчно широко, няма реална нужда от две нощни лампи. Все пак, когато има достатъчно пространство две нощни лампи от вете страни на леглото са за предпочитане, като така, единият може да чете с включена нощна лампа, а другият да спи – с изключена.

Какъв трябва да е стила на нощната лампа?

Стилът на нощната лампа зависи от стила на останалите мебели в спалнята. Ако имате черна дървена масичка или шкафче, една лампа с масивна основа в цвят злато или месинг би контрастирала красиво. Ако обаче имате стъклена масичка, тя би се съчетала с цветна нощна лампа с необичаен дизайн.

Нощна лампа за детска стая

Вариант на нощна настолна лампа е тази, предназначена за детска стая. Обикновено тя е с по шарен, забавен дизайн, в който са включени много цветове или е във вид на коте, мече и др. Изработена е от нечуплив материал и често е с вградени светодиоди, за по-голяма безопасност. И тук се използва функцията димиране, за да се намали светлината, когато детето заспи, но не иска да остава съвсем на тъмно.


Преместваемите лампи за дома, каквито са лампионът и настолната лампа, допринасят за стила, изискаността и общото излъчване на интериора и ако искате повече уют и красота в жилището си, непременно трябва да ги включите при изборът на осветителни тела за основните помещения в едно обзавеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews