Жена с рак на маточната шийка роди здраво бебе

27 декември 2012 в 14:27 1624 0

Операция
Операция

Жена с рак на маточната шийка роди здраво бебе в Университетската АГ болница "Майчин дом", съобщиха от лечебното заведение.

Жената е разбрала за диагнозата само месец преди термина си. Постъпила в болницата с генитално кървене и при изследванията се установило, че има рак.

Въпреки разпространението му специалистите изчакали бебето да порасне до 36-ата гестационна седмица. След раждането последвало оперативно лечение на злокачественото заболяване. 

Бебето, тежащо 3800 гр. и дълго 52 см., се родило с помощта на проф. д-р Стоимен Иванов и д-р Веселин Дяволов от клиника „Майчин риск”. Веднага след това екипът на доц. д-р Божидар Славчев застъпил на операционната маса, за да извърши разширена хистеректомия с лимфна дисекция.

„Младата майка понесе много добре и двете оперативни интервенции и сега може да се радва на здраво доносено дете”, съобщи проф. д-р Стоимен Иванов.

Ракът на маточната шийка по време на бременност е сравнително рядък, коментира изп. директор на болницата проф. д-р Виктор Златков. Той се среща с честотата между 1 : 250 до 1 : 5000 бременности.

За съжаление през последните няколко години само в клиниката „Майчин риск” са открити пет такива случая, което говори, че при проследяването на бременностите в доболничната помощ има пропуски, които не трябва да се допускат. В случая огромният опит и доброто сътрудничество на акушери и онкогинеколози в болницата в диагностиката и лечението на този здравен проблем е в основата на щастливата Коледа за още едно българско семейство. За тази наша радост допринасят и родените 57 бебета по-време на празничните дни, по-голямата част от тях – 29, са момчета, допълни проф. Златков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!