Жълт код за силен вятър обявиха в 17 области

03 февруари 2013 в 09:06 1287 0

Жълт код заради силния вятър. Снимка: БГНЕС
Жълт код заради силния вятър. Снимка: БГНЕС

Жълт код заради силен вятър е обявен за 17 области на страната за днес.

Кодът важи за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Сливен, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин. През деня в областите се очаква да духа силен южен вятър със средна скорост 12-15 м/сек и временни пулсации до 18-20 м/сек.

Код „Жълто” предупреждава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но гражданите трябва да бъдат внимателни. От Института призовават хората да бъдат в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.

Днес над страната ще бъде облачно, около обяд в Западна България ще започне да превалява дъжд, до вечерта ще завали и в крайните източни райони, съобщават от НИМХ. 

Привечер по високите полета на Западна България, а през нощта и в Дунавската равнина, за кратко ще превали и сняг. През по-голямата част от деня в Централна и Източна България и по долината на Струма ще духа до силен южен вятър. Дневните температури ще са високи - до 12°-17°, в северозападната част от страната ще са едва 5°-8°. След преминаването на атмосферния фронт вятърът ще се ориентира от запад и в Северна България ще е временно силен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови