Здравният министър предлага санкции за мними болни в интензивните отделения

Вероника Шербанова 18 април 2013 в 15:09 1013 0

Здравният министър проф. Николай Петров, Снимка: БГНЕС
Здравният министър проф. Николай Петров, Снимка: БГНЕС

Санкции в случай на мними болни за отделенията с интензивни грижи предлага здравният министър проф. Николай Петров след кръгла маса на пациентските организации по случай Европейския ден на пациента.

По думите на проф. Петров много често се случва записаните пациенти в интензивните отделения да не отговарят на бройката на реално приетите за лечение.

Трябва да има добра система за контрол, за да стане ясно къде се върши реалното интензивно лечение, заяви министърът. Неговото предложение е в случай на нарушение на отделенията да не се заплаща интензивното лечение за месеца, а след това да се правят проверки и за следващите три месеца да се заплаща само за реалните пациенти в отделенията. При повторно нарушение ще бъдат налагани и санкции, посочи проф. Петров.

Проблемът в интензивните отделения не е само във финансирането, а и в цялостната работа, коментира здравният министър. По думите му за подобряване на работата в тези отделения е необходимо да се дефинира какво е интензивен пациент, на какви условия трябва да отговаря интензивната грижа и т.н.

Преди кръглата маса за проблемите в здравеопазването пациентските организации са изработили меморандум, в който са включили исканията си за промени в здравната система през следващите 5 години. В документа са включени повече от 60 искания, които ще бъдат допълнени с предложенията, обсъдени на срещата.

Сред тях са създаването на национални програми за профилактика, регистър на медицинските инциденти и лекарските грешки, ежемесечни отчети за изпълнението на програмите на МЗ и внасяне в парламента на Закон за правата на пациентите.

Меморандумът ще бъде внесен в Министерството на здравеопазването и в Министерския съвет, тъй като предложенията излизат извън рамките на здравеопазването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови