Затварят мина "Ораново"

Нели Чолашка 02 август 2013 в 12:34 1301 2

Рудник
Рудник "Ораново". Снимка: БГНЕС

Енергийният министър Драгомир Стойнев се яви в парламента днес, за да докладва за инцидента в рудник "Ораново", в който при инцидент на 16 юли загинаха 4-ма миньори при срутване, а вчера почина още един човек от инфаркт.

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта на загиналите в мината.

Стойнев обяви, че е предприел действия за прекратяване на концесията за рудник "Ораново" и е разпоредели проверка на всички концесионни договори в страната.

"Големият урок от трагедията е както за концесионера, така и за държавата.

Каквито и да са причините за срутването в рудник „Ораново”, ясно е едно - концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите" обяви министърът на енергетиката. 

По думите му неизрядният бизнес трябва да разбере, че вече има държава, която следи реда и контрола.

"Трябва да задължим всяка мина да има конкретна спасителна служба, посочи той. Не може от Бобов дол до Ораново да идват с една УАЗ-ка, която на втория ден се развали”, коментира още министърът.

Той обяви, че работата в рудник "Ораново" ще бъде спряна до изпълнението на всички предписания.

"Рудник „Ораново“ дава прехраната на над 200 семейства в региона. Алтернативата „хляб“ или „смърт“ обаче е недопустима", уточни Стойнев. 

Народното събрание ще направи необходимото за приемането на текстове за съхраняване на живота на хората, обяви Мая Манолова от БСП.

Даниела Савеклиева от ГЕРБ пък обяви, че партията ще дари по 5 хил. лв. на семействата на загиналите миньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!