Властта благодари на доброволците от Бистрица (снимки)

Юлиан Христов 09 юли 2012 в 17:07 2542 3

Доброволците и пожарникарите участвали в гасенето на пожара в резервата Бистришко бранище на Витоша, получиха висока оценка от властта..   Снимка: Сергей Антонов
Доброволците и пожарникарите участвали в гасенето на пожара в резервата Бистришко бранище на Витоша, получиха висока оценка от властта.. Снимка: Сергей Антонов

Доброволците, участвали наравно с пожарникарите в гасенето на пожара в резервата Бистришко бранище на Витоша, получиха висока оценка от властта.

Днес в Бистрица на заседанието на Оперативния щаб за справяне с последиците от пожара участие взеха  еврокомисарят, отговарящ за борбата с бедствията и кризите Кристалина Георгиева, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, както и част от доброволците, участвали в гасенето на големия пожар миналата седмица.

За действията по погасяването на пожара в "Бистришко бранище" еврокомисар Георгиева  даде положителна оценка. "Моите експерти – хората, които работят в Европейската служба за гражданска защита - оцениха много положително това, което направиха в България", коментира еврокомисарят. Тя смята, че трябва да бъде създадена доброволческа служба в цялата страна, по подобие на софийската.

По думите й най-важното, което беше разработено още в първия ден като стратегия за локализирането и ликвидирането на пожара на Витоша бяха просеките, в които пряко участие взеха и доброволците от ОFFroad-Bulgaria.  Някои от доброволците останаха неудовлетворени, че пряко не са участвали така активно, както са смятали, че могат да участват. Но рискът, който ние поемаме като представители на държавата и специалистите, които имат пряко отношение към реакциите в подобни ситуации, ние в никакъв случай не трябваше да си позволим лукса да подлагаме на опасност тези доброволци и те да бъдат авангардът, който да поеме най-тежката и професионална работа, която трябваше да бъде свършена от професионалистите.

Той каза, че организацията на доброволците за изгасяване на пожара в Бистрица е била  относително добра, като се има предвид, че предварителна подготовка за тяхното включване не е имало.

„Имаше реакция от някои от доброволците, които казаха – „никой не ни посрещна, никой не ни организира” – и честно казано това е несериозна критика. Когато имате оперативна задача, най-важната цел е тези, които са подготвени да се справят с тази задача, да са задействани правилно и по места”, добави еврокомисар Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки