Снайперисти откриха огън срещу инспекторите на ООН в Сирия

26 август 2013 в 14:26 4830 24

Сирия. Снимка: БГНЕС
Сирия. Снимка: БГНЕС

Снайперисти са открили стрелба срещу инспекторите на ООН в Сирия, предаде АФП.

Групата инспектиращи трябва да установи дали правителството на Башар Асад и армията са използвали химическо оръжие в предградията на столицата Дамаск. 

Говорител на ООН съобщи, че заради този инцидент мисията е била принудена да преустанови разследването.

„Първият автомобил, в който са пътували инспектори от екипа на ООН, беше подложен на стрелба от неидентифицирани снайперисти”, заяви говорителят Мартин Несирски.

Няма съобщения за ранени при инцидента.

Броени часове преди инцидента екипът от инспектори напусна хотела си в Дамаск и се отправи към местата на предполагаемото химическо нападение. Инспекторите са били екипирани със сини бронежилетки на ООН и се придвижвали с конвой от шест коли. Те били придружавани от представители на сирийските сили за сигурност и линейка.

Преди обстрела със снайперисти в района, където бяха отседнали инспекторите е имало и обстрел с минометни снаряди. Сирийските държавни медии заявиха, че снарядите са изстреляни от бунтовниците срещу режима на Башар Асад. 

В събота американският президент Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън заплашиха със "сериозни" последствия, ако се докаже, че сирийски правителствени войски са използвали химическо оръжие. От Пентагона съобщиха, че се подготвя и военна интервенция.

Петдневното закъснение, с което сирийските власти се съгласиха да предоставят достъп до засенатите райони, поставя под въпрос стойността на доказателствата, които инспекторите ще открият, заяви британският външен министър Уилям Хейг. Според него няма съмнение, че зад атаката, струвала живота на няколкостотин души, стои сирийското правителство.

Русия изрази безпокойство по отношение на евентуална военна намеса в Сирия. 

Създава се впечатление, че определени кръгове, включително и тези, които активно призовават към военна интервенция, заобикаляйки ООН, откровено се опитват да зачеркнат руско-американските усилия за свикването на мирна конференция за Сирия, е посочил руският външен министър Сергей Лавров в разговора с американския държавен секретар Джон Кери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!