Вдигат обезщетенията за майките на 310 лв.(видео)

Елица Мартинова 30 май 2013 в 12:24 2194 0

Майки. Снимка: БГНЕС
Майки. Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха на първо четене обезщетенията за майките, които отглеждат деца до 2-годишна възраст, да се вдигнат от 240 на 310 лв. - какъвто е размерът на минималната работна заплата.

За разглеждане бяха внесени два законопроекта - от групата на ГЕРБ и общ текст на "Коалиция за България" и ДПС. Депутатите приеха и двете предложения. Те ще бъдат разгледани на социална, икономическа и правна комисия, за да бъдат обединени в общ текст.

Все още не е ясно кога ще влезе в сила увеличението на обезщетенията - от 1 юли или от 1 октомври.

Социалистите предлагат обезщетенията да се вдигнат на 310 лв. от 1 октомври.

"Предложеният законопроект осигурява по-адекватна степен на социална защита, която отчита изменението в защитения минимален доход от труд, какъвто е минималната работна заплата, както и по-висока социална справедливост", пишат в мотивацията си вносителите Сергей Станишев, Ангел Найденов, Драгомир Стойнев от КБ и Хасан Адемов от ДПС.

Бившите управляващи от ГЕРБ също се застъпиха за майките, макар че по време на мандата си дадоха здрав отпор на социалните искания. Вносителите Светлана Найденов, Менда Стоянова и Тотю Младенов дори настояват увеличението да влезе в сила от 1 юли - три месеца по-рано от предложението на КБ.

"Вие спомняте ли си серията от протести на български майки с едно просто искане - да бъде увеличено майчинството до размера на минималната работна заплата. Тогава проявихте политическо късогледство. Какво оттогава насам ви накара да смените позицията си, след всичко, което направихте? Отговорът е прост - популизъм и фактът, че няма да ги плащате вие тези пари. Но хората не са с къса памет, майките не са с къса памет и всички помним", заяви Георги Гьоков от КБ.

Отговор на Гьоков даде бившият социален министър Тотю Младенов, който обясни, че предложбението на ГЕРБ не е популизъм, а е съобразено изцяло със състоянието на държавните финанси. По думите му допълнителните средства за майките по-рано не е можело да се отделят, но от средата на тази година пенсионната реформа е освободила пари за увеличение на обезщетенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!