ВАС няма да разглежда жалбата за спиране на вота за патриарх

Борислава Бибиновска 22 февруари 2013 в 19:16 1230 0

Светия синод, Снимка: Сергей Антонов
Светия синод, Снимка: Сергей Антонов

Върховният административен съд (ВАС) реши да не разглежда подадената преди 2 дни жалба срещу избирането на Ловчанския митрополит Гавриил и Русенския Неофит.

ВАС приема, че обжалваното решение не подлежи на оспорване.

Съдиите приемат, че атакуваното решение за избор на епархийски митрополити-кандидати за патриаршеския престол е взето на основание чл. 45 от Устава на Българската православна църква и е неизменно свързано с вътрешноорганизационния живот на религиозната институция.

Жалбата беше внесена от Хайгашот Агасян, отец Амбарев, Елена Станчева и Христо Танев.

Жалбоподателите поискаха преразглеждане на избора на двама от тримата кандидат-патриарси, които бяха избрани само с 9 гласа.

Така въпреки претенциите на митрополит Кирил и на малка група хора, които излязоха на вчера на протест, патриаршеският събор ще се състои тази неделя.

Подготовката за избора на нов глава на БПЦ  е в своя разгар. Днес от синодалната палата посрещат всички чужди и родни делегати, а в храм-паметника "Александър Невски" привършват с почистването за интронизацията.

В неделя процедурата за избор на нов патриарх ще започне от 8.30 ч, когато всички 142 избиратели ще се съберат в салона на БАН. След това делегатите ще се отправят към Синодалната палата, където ще се състои и същинският избор за патриарх. До 12 ч. трябва да стане ясно и името на новия патриарх на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!