Гавриил: Нося евтини часовници и карам „Шкода“

Борислава Бибиновска 18 февруари 2013 в 07:57 3427 1

Митрополит Гавриил. Снимка: БГНЕС
Митрополит Гавриил. Снимка: БГНЕС

Нося евтини и много точни часовници. В момента съм с часовник за 150 лв. Карам „Шкода“ и в епархията ползваме джип „Нисан“, който ни помага да се предвижваме в планинската местност.

Това заяви в предаването "Нека говорят" по bTV Ловчанският митрополит Гавриил.

Владиката от Ловеч бе номиниран за кандидат-патриарх с 9 гласа. Гавриил коментира, че не е имало удари под кръста в синода преди и по време на номинирането, но той не изключва опити за влияние отвън по време на избора на нов патриарх.

Той обясни трудно направения избор на тримата кандидати за патриарх с "различното виждане, което всеки от 13-те митрополити имаше" за това  кой да влезе в челната тройка.

Митрополит Гавриил коментира и обвиненията към него: "Въпросните 2 млн. долара, за които се говори, че са преведени на Руската православна църква, в момента са в наличност на Софийска митрополия", заяви той.

През  1996 г. се е наложило да „спаси“ тези пари, за да ги опази от тогавашно решение на правителството на Иван Костов да отнеме Булстата на Софийска митрополия.

Парите били преведени в Българо-руска инвестиционна банка в София, след подписан протокол с Руската църква, след ревизия, разпоредена от премиера Иван Костов. Парите никога не са изнасяни в чужбина, заяви митрополит Гавриил.

"Готов съм да оглавя Българската православна църква. Ще се боря и ще се справя", заяви митрополит Гавриил. Новият патриарх ще бъде избран в неделя, 24 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!