Валери Йорданов: Няма връзка между убийствата в София

Юлиан Христов 10 април 2012 в 11:13 2303 1

Валери Йорданов, СДВР. Снимка: БГНЕС
Валери Йорданов, СДВР. Снимка: БГНЕС

Убийствата от последните дни в столицата нагнетяват общественото мнение по отношение на сигурността в столицата.

Това тревожи не само мен, но и всички други колеги, защото едни такива престъпления говорят за едни отношения между хората, които не кореспондират с европейската визия, която се стремим да имаме. Това каза пред БНТ дирекорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

Той обясни, че няма връзка между отделните случаи на убийства в София от последните дни. "Парите и любовта движат света и се оказва, че това са мотивите при извършване на такива тежки престъпления", каза Йорданов.

Според него едната версия за вчерашното убийство на Васил Лазов-Железния е свързана с бизнеса на жертвата, а другата - с чисто лични взаимоотношения. Засега концентрацията на разследването е върху бизнеса на убития - той се е занимавал със застраховки, давал е заеми срещу ипотеки. В този бизнес много трудно се проследяват паричните потоци. "Успяваме да съберем информаци по отношение на бизнеса, но категорично не можем да кажем каква е причината за това покушение", обясни Йорданов. Той каза, че по-трудно се разкрива престъпление, което е планирано, защото следите могат да се прикрият по-лесно.

Към момента не е ясно за какво е била предназначена намерената сума пари - 32 хил. лв. и 5 хил. евро, в убития в столицата бизнесмен Йордан Динов. "Мрежата от бизнес, която то й е развивал, е много широка и за сега е трудно да се определят мотивите за отстраняването му", каза Йорданов. По думите му полицията е разпитала бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев. Той обяснил, че убитият е искал двамата да се срещнат за консултация. Паскалев обаче не знаел за каква консултация става въпрос.

Кирил Кирилов-Шкафа от групата на "Наглите" не е убит от професионалисти, смята Валери Йорданов. Той обясни, че вероятно стрелбата е била предназначена за сплашване като до смъртта на Кирилов се е стигнало след случайно попадение на куршум в артерията на бягащия мъж.

Според Валери Йорданов като цяло има снижение на престъпността. От началото на годината има с над 1000 по-малко извършени престъпления в София, в сравнение с тримесечието на миналата година, обясни директорът на СДВР. Има добра превенция към конвенционалната престъпност. "В близките дни по отношение на тежката престъпност в София ще има добри новини", каза шефът на столичната полиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови