В програмата на Кунева: По-строги изисквания към учениците, по-ниски такси за студентите

Александра Маркарян 20 април 2013 в 13:13 2004 5

Меглена Кунева Снимка: БГНЕС, архив

По-строги изисквания за учениците, по-ниски такси за студентите и по-висок бюджет за цялата система на образование обещава в програмата си "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.

Образователната програма бе представена днес.

Тя предвижда 4.5% от Брутния вътрешен продукт да отиват за образование, а за научни изследвания - минимум 0.5% от БВП.

Ще бъдат завишени критериите към учениците. Минимумът, който ще трябва да покриват за тройка на националните изпити, ще е 40% от материала в конспекта. Сега критериите са занижени, скалата за оценяване на писмените работи се изготвя след самите изпити, на база показаното средно ниво. "Движение БГ" предлага критерият да е фиксиран предварително и тройката да е равна на 40% верни отговори в тестовете.

Връщане на лекарите и изграждане на физкултурни салони във всички училища, обещават още от партията на Меглена Кунева.

С 50% увеличение на субсидията за квалификация на учителите, планират от "Движение България на гражданите".

От "Движение БГ" предлагат и намаляване на таксите за обучение в университетите чрез промяна на методиката, по която се изчисляват. Те да са равни на максимум 1/3 от годишната издръжка за съответната специалност, предлагат те. Сега таксата може да е до 2/3, пише в Закона за висшето образование.

Сегашното безконтролно произвеждане на професори и доценти от университетите ще бъде спряно чрез въвеждането на минимални държавни изисквания за придобиване на съответните академични длъжности. Такива критерии ще има и за присъждането на научни степени, предвиждат от партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови