В 80% от пътищата с гаранционен срок имало дефекти

OFFNews 01 октомври 2013 в 15:31 2527 2

Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие
Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие

При над 80% от инспектираните 61 пътни обекта в страната, които са в гаранционен срок, са констатирани дефекти.

Това показват резултатите от разпоредената от регионалния министър Десислава Терзиева проверка.

Най-честите дефекти са отваряне на фуга между две ленти за движение, пукнатини, изтрита пътна маркировка, стана ясно на на пресконференция по повод първите 100 дни от работата на ръководството на МРР. 

За основна част от констатираните дефекти изпълнителите вече са информирани. До 14 дни Агенция "Пътна инфраструктура" ще представи окончателния доклад от проверката. До края на годината ще бъдат извършени проверки и на проектите финансирани по ОП "Транспорт" – ЛОТ 2, 3 и 4 на АМ "Тракия", ЛОТ 1 на Струма и АМ "Хемус" в участъка СОП-гара Яна, стана ясно днес на пресконференция.

Заради допълнителни договори строителството на магистрала "Тракия" се е оскъпило с 18 млн. лв., а оскъпяването на магистрала "Люлин" е с 35 на сто, каза министър Терзиева. На "Люлин" заради грешно инженерно решение и лошо изпълнение имало проблем и с тунелите. "Само за два от тунелите, при които има дефекти, се очаква пътната агенция да даде за ремонти около 260 000 лева през тази година, каза шефът на АПИ Стефан Чайков.

Прехвалените търговете на най-ниска цена се оказаха доста скъпи, каза бе Терзиева. Евтината магистрала "Тракия" се оскъпи с 18 млн.лв., заради допълнителни договори за укрепване на меките почви и за изместване на инженерни мрежи. Това се дължи и на другата сериозна слабост в инвестиционния процес – некачествената подготовка на инфраструктурните проекти и липсата на кадастър.

През 100-те дни е започнало изграждането на 42 км автомагистрални участъци, включващи ЛОТ 2 на "Струма", на АМ "Хемус" в участъка Шумен – Белокопитово. Стартиран е ремонтът на трите виадукта на Хемус и Тракия. Разработен е и се изпълнява плана за действие за спасяване на проекта за изграждане на ЛОТ 1 и ЛОТ 2 на АМ "Марица".

Реално в момента се работи по обекти с обща дължина над 1 100 км на финансова стойност над 1,5 млрд. лв., обобщи Терзиева.

Продължава работата за подготовка на проектите ЛОТ 3 на АМ "Струма" и доизграждане на АМ "Хемус", както и проектирането на СП Видин-Монтана.

Министърът представи справка за кадровите промени в министерството за периода август 2009 - февруари 2013 г. За три години и половина от министерството са освободени 355 служители и назначени 361. Сменени са четирима председатели на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!