Откриват днес пътя през Маказа (обновена)

09 септември 2013 в 08:17 3330 0

България открива ГКПП
България открива ГКПП "Маказа".

След 68 години днес пътят между България и Гърция през прохода Маказа ще бъде отворен за движение.

Церемонията е в 10,30 ч., в района на ГКПП "Маказа - Нимфея". На нея ще присъстват областният управител на Кърджали Бисер Николов и гръцкия му колега Аристидис Янакидис.

Непосредствено след откриването, ще бъде въведен пропусквателен режим и пътят ще бъде отворен за движение през българо-гръцката граница.

Министерството на външните работи договори откриването на ГКПП „Маказа - Нимфея” за МПС за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места без това на водача, и на товарни превозни средства, които не превишават 3,5 т. Договорените категории са на базата на европейската директива 2007/46 и на съществуващата готовност на двете страни към момента. Двете страни се ангажират да въведат в експлоатация в пълен обем ГКПП „Маказа - Нимфея”, във възможно най-кратък срок, като доизградят пътната инфраструктура за тежкотоварен трафик.

Сбъдна се една десетилетна мечта на хората от Кърджалийско. Този път ще даде тласък на туризма и икономиката от двете страни на границата, каза  при откриването областният управител на Кърджали Бисер Николов.

"Днешният ден за нашите приятелски два народа е исторически. Днес точно на това място новата история среща своето бъдеще", каза в краткото си слово областният управител на Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис.

Споразумението за отварянето на Маказа датира от 1995 година с подписване на междуправителствена спогодба между тогавашните министри на външните работи на България и Гърция.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов честити на всички българи новия път през Маказа и новия ГКПП „Маказа - Нимфея" във възстановения си профил във "Фейсбук" и не пропусна да се похвали: „Благодарение на всичките усилия, които правителството на ГЕРБ положи, успяхме да ремонтираме и завършим този важен път, който е от огромно значение за развитието на Южна България и най-вече - за хората от Кърджалийска област".

"Това обещах, при многократните си срещи с хората в Кърджали, Джебел, Кирково, Момчилград и Черноочене, и изпълних обещанието си", допълни Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!