Томислав Дончев: Твърдят, че парите от ЕС са по-малко, за да не дават за наука

OFFNews 26 август 2013 в 10:39 1581 0

Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС
Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС

Правителството се застрахова с твърденията за по-малко пари за следващия програмен период 2014-2020 г., за да отказват, когато се искат пари за наука или от общините, обяви бившият министър по управления на европейските средства Томислав Дончев.

Той повтори твърдението си от миналата седмица, когато в Министерския съвет бяха представени средствата, за които се борим по оперативни програми, че парите общо ще са над 15 млрд. евро.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова представи миналата седмица таблици, от които излиза, че ще получим малко над 6 млрд. евро без техническата помощ, а с нея - 6.250 млрд. евро.

"Това включва и общата селскостопанска политика, и друг тип финансиране, което е значително повече от финансирането, което България ползва през този програмен период, като нетен приход - това е разликата между парите, които страната ще получи, и парите, които трябва да внесе в бюджета на ЕС.

Предполагам, че с неясни за мен намерения от общата сума се вадят твърде много пера. Аз бих приел да се извадят парите от трансгранично сътрудничество, които не са част от оперативните програми.

Това, което не мога да приема, е от тези средства да се вадят парите за техническа помощ, които са 250 милиона, както и парите за "Свързана Европа", което е нелепо да се разчита само като разход", обясни Дончев.

Томислав Дончев разясни още, че правилата за следващия програмен период са доста по-различни и предполагат сериозни усилия от всяка държава-членка, за да усвоява парите - ако не спазва всички параметри на финансовата дисциплина, може да ú се спрат парите.

По думите му Европейската комисия ще следи пари да се дават за реформирани сектори и те да се използват максимално ефективно. Това е нов момент в отпускането на евросредства.

"Ако страната не предприема реформи, които е поела ангажимент да проведе, веднага след 2016-а година тя губи правото да ползва парите в съответния сектор.

Те са за здравеопазване, образование, социална среда, младежки политики и политики по отношение на правилата.

Държави, които не изпълняват с добри темпове самите оперативни програми и не постигат резултат, още през 2018-а година ще губят право да ползват една част от т. нар. "резерв".

Европейските пари не са рента. Когато коментираме сигурни и несигурни пари, няма нито едно евро, което да е сигурно. Всичките пари до последния евроцент са под условие”, коментира още Дончев.

Той обяви още, че все още липсва отговор на важни въпроси, като този къде ще бъде прокарана разделителната линия между това, което ще се финансира с оперативни програми, и това, което ще се финансира по Програма "Развитие на селските райони".

Това е изключително важен въпрос, за да няма на картата на България бели петна, български общини и територии, които няма да могат да получават европейско финансиране. Друг важен въпрос е институционалната уредба и управлението на европейските пари, ще има ли акредитиращ орган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови