Юбилеят на бунта, ден десети (видео)

OFFNews 23 юни 2013 в 18:44 7735 14

Сцена от вчерашния протест в София. Снимка: Сергей Антонов
Сцена от вчерашния протест в София. Снимка: Сергей Антонов

OFFNews проследи поредния десети (юбилеен) ден на протеста. Започнахме стрийма точно в 19 часа пред Министерския съвет. В десетия ден на протеста отново излязоха хиляди хора срещу правителството. Бунтът тръгна в деня на назначението на Делян Пеевски и лозунгите бързо прераснаха в искания за оставка на правителството на Пламен Орешарски.

21.42 ч. - София - "Когато падне БСП, не искам аз да съм отдолу", пеят хората. Шествието минава отново пред Министерския съвет и се насочва към крайната си точка - Орлов мост.

21.20 ч. - София - Авангардът на многохилядната колона от протестиращи вече стигна пред централата на ДПС, докато тилът й е още на "Позитано". "Долу ДПС", скандират гражданите.

21.12 ч. - София - Младежи хвърлиха няколко домата по партийната централа на левицата. Полицаите не се намесиха.

21.05 ч. - София - Протестът, вече съвсем строен, е пред БСП. "Мафия" и "Оставка", разбира се.

21. 00 ч. - Варна - Протестът на варненци е към края си. Протестиращите дадоха срок на правителството до сряда, 16 ч. да подаде оставка - ременисценция  за ултиматума на самозапалилия се младеж Пламен Горанов, който поиска оставка на местния общински съвет през февруари.

20.50 ч. - София - Шествието се отправя по бул. "Витоша" към централата на БСП на "Позитано" 20

20.45 ч. - София - Полицията се опитва да изолира бръснатите младежи при НДК и да ги извади от протеста, съобщи полицай пред репортер на OFFNews. Според полицаите, те са футболни хулигани - 60-70 души. Те успяха да предизвикат суматоха и шествието, явно заради объркването на хората, се разкъса.

20.30 ч. - София - Шествието е при Моста на влюбените до НДК. То бе посрещнато от десетки протестиращи, развяващи знамена от моста. Част от демонстрантите продължават към централата на ГЕРБ недалеч.

20.22 ч. - София - Сред протестиращите се движи обособена група младежи с подозрително еднакви плакати и предимно обръснати глави. Прави впечатление, че се държат като "екскурзианти" и разглеждат забележителностите на столицата, т.е. са от провинцията. Странят от останалите протестиращи. Полицията ги наблюдава от самото начало на протеста и с тях се движат цивилни полицаи, научи OFFNews. Макар че плакатите им са с послания срещу ГЕРБ, е възможно да се опитат да провокират безредици пред някоя от партийните централи - на БСП, ДПС или други. Младежите всъщност са от агитката на Волен Сидеров и бяха в редицита на шествието на Сидеров по-рано.

20.20 ч. - Пловдив - Протестиращите пловдивчани скандират "Оставка" пред местната централа на БСП. Малко по-рано те блокираха кръстовището на Сточна гара, като насядаха на шосето. Пред партийната централата те изпяха националния химн.

20.05 ч. - София - Протестиращите тръгнаха от Орлов мост в посока НДК. Около 20 души остават на моста - вероятно за редовната "асамблея", която гражданите провеждат тук всяка вечер, за да дискутират какви промени са нужни в изборното законодателство.

20.00 ч. - Бургас - Протестът в Бургас отново събра едва 50-ина души. Те минаха по централната улица „Богориди” с голям транспарант "Бургас, защо спите???" и стигнаха до Морското казино

19.56 ч. - София - Протестното шествие потегли към пл. Орлов мост

19.50 ч. - София - "Олигарски, върви си! Глух ли си?". Това гласи посланието на огромен плакат на паметника на Царя Освободител пред парламента. Протестиращите вече са пред Народното събрание. Неколцина мъже с щайги домати са застанали пред бариерата до парламента, но полицаите ги прогониха оттам. Пред репортер на OFFNews те заявиха, че са донесли доматите, за да "подразнят прасетата".

19.40 ч. - София - Протестиращите потеглят към площад "Народно събрание". "Това е протест срещу наглостта", "Прошка, не мерси", "Днес създаваме Нова България - с български парламент и българска политика", "Изхвърлям ви безплатно", "Българската полиция достойна за уважение", гласят лозунгите. Полицаите са с популярните си зелени жилетки, на които пише "Антиконфликт".

19.25 ч. - София - Групата младежи, които преди дни направиха истинско шоу, пародирайки Волен Сидеров под пластмасовата маса, отново са в протеста. Днес те се правят на извънземни и отправят призив към сградата на правителството "Елате с нас на Марс". Хората искрено се забавляват на скеча им.

19.20 ч. - Варна - Над 250 варненци са се събрали в центъра на града, за да изразят недоволството си от управляващите. Протестът преминава спокойно. Тук има предимно младежи, майки с деца и малчугани в детски колички.

19.15 ч. - София -  Столичното ларго е вече пълно с хора, а булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител" са напълно блокирани. Продължават да прииждат граждани.

19.00 ч. - Пловдив - Хиляди души тръгнаха за пореден ден от сградата на общината на шествие по централните улици. По впечатления на хората от протеста, в него участват около 5000 души. Освен исканията за оставка на правителството и нов Изборен кодекс, хората настояват и за оставка на областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, който е назначение на ДПС. Над 3000 пловдивчани са подписали до момента петицията за оставка на Каймаканов.

18.50 ч. - София - Няколко хиляди души вече са се събрали на пл. "Независимост". По традиция стотици български знамена правят компания на всеобщите възгласи "Мафия" и "Оставка". Обстановката в момента е спокойна. Междувременно паралелното шествие, което партия Атака организира под наслов "Не на омразата", на националистите мина през паметника на Васил Левски в София и се отправи обратно към централата на партията на ул. "Врабча".

18.30 ч. - София - "Ако ние се уморим, те ще ни уморят", гласи един от плакатите на хората, събрали се между Министерския съвет и Президентството. Хората все още се стичат към традиционната начална точка на протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!