Цветлин Йовчев: Въпросът за мандата на правителството зависи от депутатите

24 юли 2013 в 08:01 3025 10

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

Въпросът за това колко ще продължи мандатът на това правителство зависи изцяло от народните представители. До тогава ще изпълняваме програмата си.

Това каза в ефира на bTV вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. 

Той заяви, че датата за избори е работа на народните представители. "В момента имаме програма, която спазваме, за да направим необходимите реформи. Собствено аз, ден след ден ще продължавам да върша това, което върша в момента. Имам ясна програма и що продължа да я изпълнявам", категоричен е Йовчев.

Вътрешният министър е категоричен, че полицията е действала професионално и не се е поддала на напрежението и провокациите. Според него снощи протестът не е бил мирен. "Ако мислите, че срещу всяко едно правителство не могат да бъдат изведени 10-15 хил. души, агресивно настроени, то грешите. Никога не съм казал, че всички хора са платени, винаги съм твърдял, че там има хора, които протестират, водени от вътрешните си убеждения. Това, което видяхме вчера обаче, не е лицето на мирния протест", каза министърът и уточни, че полицията има право да употребява сила, когато не бъдат изпълнени разпорежданията й.

Йовчев каза, че е имало сериозни усилия протестът да бъде провокирано насилие и върху депутатите, и върху протестиращите. Министърът обясни, че в момента се прави преглед на записите от камерите, за да бъдат открити провокаторите, които са мятали камъни. Йовчев обясни, че до нараняването на много хора се е стигнало, след като те са били пресирани към полицаите, които са направили кордона за извеждане на автобуса с депутати и министри. 

Решението за извеждането на депутатите от парламента било включително и на министъра. "Това са български граждани, които имат своите права", коментира Йовчев. 

"Това което се случи в чера беше опит за погром. Нито един демократичен човек не би одобрил това, което се случи вчера", категоричен е Йовчев.

Според него ситуацията около парламента снощи е била тежка не заради броя на хората, а заради това, че някои от тях се държали агресивно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!