Цветанов: Ще искаме касиране на вота като кандидат-депутати

17 май 2013 в 08:38 4556 5

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Има как по закон да поискаме касиране на изборите и ще го направим, обяви Цветан Цветанов в сутрешния блок на bTV. 

Бившият вътрешен министър цитира в студиото по кои членове от Изборния закон и от Конституцията партия ГЕРБ ще настоява за касиране на вота. Това са член 150 от основния закон и чл. 264 от Изборния кодекс.

Чл. 150 (1) от Конституцията казва:

Конституционният съд действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. 

Чл. 264 (1) от Изборния кодекс гласи:

Кандидатите за народни представители, съответно за членове на Европейския парламент от Република България, централните ръководства на партиите, компетентни съгласно устава, и ръководствата на коалициите от партии, компетентни съгласно решението за образуване на коалицията, участвали в изборите, могат да оспорят законността на изборите за народни представители или избора на народен представител, съответно на член на Европейския парламент от Република България, пред органите по чл. 150 ал. 1 от Конституцията на Република България в срок до 7 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

Цветанов разясни, че тези два текста позволяват по инициатива на 1/5 от избраните кандидат-депутати да оспорят законността на изборите. ГЕРБ ще внесе такова искане до упълномощените лица и институции, които могат да сезират Конституционния съд. Това са президентът, МС, ВКС, ВАС и главният прокурор. Според тълкуванието на Цветанов те нямат основание да не внесат в КС искането за касиране, въпреки че ЦИК вече се произнесе, че не вижда изборни нарушения в деня на размисъл. Главният прокурор е задължен да внесе искането на ГЕРБ за касиране на изборите в Конституционния съд, смята Цветанов.

Мотивът на ГЕРБ за касиране е, че огласяването на аферата с бюлетините в Костинброд на 11 май (деня за размисъл) е свалило с 5-6% резултата на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews