ЦИК не видя изборни нарушения в деня за размисъл

Последна промяна на 16 май 2013 в 16:04 2193 3

Красимира Медарова, председател на ЦИК. Снимка: БГНЕС
Красимира Медарова, председател на ЦИК. Снимка: БГНЕС

„Няма никакви законови основания да налагаме санкции и да констатираме, че има нарушения в деня за размисъл“. Това заяви днес председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Красимира Медарова.

„За първи път с промените на Изборния кодекс се въведе определение за агитация, което гласи, че това е „призив в подкрепа на определена партия или коалиция”. Когато говорим за нарушения, разширително тълкуване е недопустимо. Никакъв законов механизъм нямаме да констатираме нарушения и да постановим санкции по отношение на пресконференциите в деня за размисъл”, посочи Медарова.

Според законовата дефиниция „агитацията” е призив да се гласува в подкрепа на една или друга политическа сила. За да се отчете, по смисъла на Изборния кодекс, че има предизборна агитация в деня за размисъл, трябва да се отчете, че има отправен призив.

Внимателен преглед на излъчените в събота пресконференции във връзка с бюлетините в Костинброд на БСП, ДПС и Движение България на гражданите, показали, че призив за пряка агитация в тях няма, каза шефът на ЦИК.

„Независимо, че се коментират предстоящите избори, както и участниците в тях, по смисъла на Изборния кодекс агитация няма - каза Красимира Медарова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2013 в 21:45

Е, как пък цяла България видя, само те не?!?!? Сигурно не са имали телевизор, да бяха минали покрай НДК в деня на размисъл, щяха да видят възбудения Бареков на видеостена!

16.05 2013 в 20:51

Хахаха, аз пък се затворих в тоалетната (няма прозорец), заврях си главата в тоалетната чиния, пуснах водата и нищо не видях, но нещо май ме измокри.

16.05 2013 в 18:26

Абе коя е тая "Красимира Медарова", откъде се взе, кой я избута напред, как гака стана "председател на ЦИК"?! Тази длъжност не прeдполага ли начело на mодобна тежка институция стои обществено значима фигура с безспорен авторитет, доказала се професионално и социално?! Къде отиваме изобщо?! Може да е свястно момиче, ама все пак то човек трябва да минава по някакви стъпала на професионало, кариерно, и всякаквоq развитие преди да се изкачи на подобна висока длъжност...