Прокуратурата разследва Флоров за подкуп

Последна промяна на 19 април 2013 в 11:13 2932 7

Станимир Флоров. БГНЕС, архив
Станимир Флоров. БГНЕС, архив

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

Разследването е за подкуп, в особено големи размери, като престъплението представлява особено тежък случай.

Производството стартира като резултат от проверката на изтеклите документи с разработки на Национална служба "Сигурност" (НСС).

Прокурорите от СГП са установили, че документите са автентични. От прокуратурата съобщават, че от анализа на получените по електронен път материали се установява, че те са идентични с документите в оперативните дела (общо четири).

"От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници, е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302 а", съобщават от СГП. В хода на разследването, което ще се води от столичното следствие, ще се търсят и данни за разгласяване на класифицирана информация с разпространяването на секретните документи. 

В петък градският прокурор на София Николай Кокинов е уведомил вътрешния министър Петя Първанова за стартиралото разследване, като е отправил предложение за отстраняването на Флоров, докато тече проверката. 

През седмицата стана ясно, че като редови служител в ГДБОП Флоров е бил разработван от НСС заради контактите му с лица от бизнеса с производството и разпространението на наркотици. Според документите Флоров е бил обект на разследване за това, че като служител в ГДБОП, работил по делото „Опицвет” (за производство на амфетамини, бел. ред.), е предупреждавал срещу 20 000 германски марки хората, които са били разследвани по аферата. В предложението за откриване на дело “Араби” пише, че Станимир Флоров е покровителствал лица, участващи в накротрафик и контрабандни канали.

Името на Флоров изплува и в други две дела - "Алчния" и "Високия", като второто е разработка срещу него, в която той е бил подслушван. 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.04 2013 в 15:28

Ти пък кой си, че се изказваш толкова компетентно? Защо не си написа името, господин Отворко?

19.04 2013 в 14:02

Най-после 90% от МВР ликува. Най-после честните ченгета са във възторг.Прокуратурата да призове всички разкарани на ръководни постове в последните месеци за свидетели и най-вече преместените или уволнени от "ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ"-МВР. Ще има какво да научат прокурорите от сегашно време а не от1999-2002 г.Да правят защитени свидетели.

19.04 2013 в 13:49

Само не ми е ясно как се доказва подкуп без белязани пари и след 20 години почти? Само да не е образувано разследването заради потушаването на обществения интерес, а после - след изборите, да ни обяснят, че поради липса на престъпление или достатъчно доказателства го прекратяват. Иначе - Флоров към следствието бегом!

19.04 2013 в 13:42

Прокуратурата разследва Флоров за подкуп..? Нима ВУТЕ разследва ВУТЕ ?А ,, прокуратурката"' кога ще раследва себе си? Кой може да я разследва нея? Изобщо какво да очакваме от проверките, след като Цацата ,Цвича и Тиквоча са едно и също нещо, както примерно е групировката на ТИМ !ммм?

19.04 2013 в 12:06

....и Станишката и Костов и царчето и всичката пасмина

19.04 2013 в 11:55

До Пачков - не се диви на свършеното от Прокуратурата. Заедно ще се чудим и шашваме като видим Бочко и Цвъчко с белезници, те това вече ще е Прокуратура на България

19.04 2013 в 11:34

Да се ненадяваш как се разработи тази прокуратура.