Плевнелиев категоричен, че не е погазил Конституцията

21 ноември 2012 в 14:28 1288 0

Росен Плевнелиев напуска залата, за да попречи на клетвата на Венета Марковска. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев напуска залата, за да попречи на клетвата на Венета Марковска. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев защити решението си да бламира клетвата на Венета Марковска в Конституционния съд.

Държавният глава отхвърли днес упреците, че след неговите действия по време на несъстоялата се клетва на Венета Марковска се е стигнало до конституционна криза и посочи, че винаги се е ръководил от принципите и духа на Конституцията и каза, че в момента основната отговорност е отново на парламента.

Духът на Конституцията казва, че в Конституционният съд трябва да влязат най-добрите, най-достойните и тези, за които няма и капчица съмнение в техния морал, които ще бъдат стожер на демокрацията и на справедливостта към българските граждани. Считам, че в ситуацията, която имаме сега, парламентът има задачата и разбира се, отговорността да вземе едно мъдро решение.

Плевнелиев беше категоричен, че не е погазил Конституцията и допълни, че случилото се трябва да бъде урок за политиците.

Със своите действия аз доказах, че българската конституция не е просто само правила, абзаци и запетайки. Беше повече от ясно, че този съдия, който беше издигнат, не бе приет от българите и имаше съмнение в обществото. Аз самият многократно сигнализирах, че имам също своите съмнения. Затова се радвам, че ние днес сме тук и също така съм сигурен, че всеки един от нас научи своя урок. Нека това, което се случи, да ни бъде за урок, каза още президентът, цитиран от БНР.

Той отказа да коментира номинацията на Петър Стоянов за член на Конституционния съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови