Свобода: Връзката на партии с олигарси трябва да бъде прекратена (видео)

Георги Савчев 13 септември 2013 в 19:09 3381 5

Ханес Свобода се срещна с представители на протестиращите
Ханес Свобода се срещна с представители на протестиращите

Председателят на групата на социалистите в Европарламента Ханес Свобода се срещна с представители на протестиращите в Червената къща в София.

Близостта между партиите и олигарсите трябва да бъде прекратена. Затова и съм благодарен на протестиращите, каза пред OFFNews.bg Свобода след срещата.

На нея присъстваха Константин Павлов – Комитата, Асен Генов, Димо Господинов и Христо Христев.

Според Свобода, една от основните теми, които трябва да обсъдят и управляващите, и протестиращите е нов избирателен кодекс.

Съгласен съм с протестиращите, че разделянето на политическа и икономическа власт е абсолютно необходимо, каза председателят на групата на социалистите в Европарламента.

На въпрос на OFFNews.bg какво е посланието му към лидера на ПЕС Сергей Станишев след срещата с протестиращите у нас, Ханес Свобода отговори: Процесът на реформи трябва да продължи и БСП трябва да бъде начело на тези реформи, начело в борбата с олигархичните структури, в привличането на гражданското общество в позитивен диалог. Това е важно. Близостта между партиите и олигарсите трябва да бъде прекратена. Затова и съм благодарен на протестиращите.

Всеки говори за нови избори, но резултатът е същият. Мисля, че в момента е важно правителството да продължи с предложените реформи и да намери широко мнозинство в парламента. И след това може да има избори. Ако широка реформаторска коалиция не може да се състави в парламента, партията трябва да се обърне към избирателите и да каже: „Ние имаме тези идеи, те имат тези идеи. Нека да решим“. Но да има още едни избори с вероятно същия резултат не си струва. Подчертавам, това е мое мнение, българите трябва да решат. В момента е необходимо правителството да продължи с предложените реформи и да има открит диалог с опозицията в парламента, каза още Свобода.

Четиримата протестиращи са изразили безпокойство заради реставрационната политика на БСП, свързана с назначения на хора със зависимости от Държавна сигурност, които откровено са служили на репресивния комунистически режим, както и на такива с отявлено криминално минало или действия срещу обществения интерес.

В разговора си със Свобода те са акцентирали върху четири основни теми: фасадна демокрация; мафиотизирана власт; олигархични зависимости на управлението и ниско ниво на медийна свобода.

Акцентирахме и върху това, че е недопустимо управляващите и МВР да фасилитират, организират и настройват подкрепящите кабинета срещу протестиращите срещу него. Запознахме г-н Свобода и с актуалните социологически изследвания за обществените нагласи, каза Асен Генов.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови