Светият синод обсъжда делегатите за Патриаршеския събор

Борислава Бибиновска 18 януари 2013 в 11:22 1124 0

Кой ще е новият патриарх на България
Кой ще е новият патриарх на България

Започна заседанието на Светия синод, на което ще бъдат преразгледани всички кандидатури за делегати на Патриаршеския събор на 24 февруари.

Очаква се днес да обсъдят и жалбите по повод избора на делегати в някои митрополии.

В заседанието ще вземат участие настоящият наместник-председател на Светия синод митрополит Кирил, Великотърновският митрополит Григорий, Русенският митрополит Неофит, Плевенският Игнатий и Неврокопският Натанаил.

На 13 януари всички епархийски центрове на страната гласуваха за делегати, които да участват в предстоящия Патриаршески събор.

Повод за недоволство по-рано през седмицата стана списъкът с кандидати на митрополит Кирил, който след смъртта на патриарх Максим оглави Софийската епархия.

Според духовниците, натоварени с избора на делегати от Софийската епархия, предложената от владиката листа е съдържала имена на лица, които са неразпознаваеми и не се славят сред църковните среди като ревностни миряни. Архиереите не са били съгласни и с това, че са липсвали и имена на хора от духовните околии.

В неделя обаче от Софийската епархия все пак излъчиха своите десетима представители за Патриаршеския събор. Все още списъкът с делегати не е оповестен публично. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови