Строят онкохематология с дарение от баща на починало от рак дете

Александра Маркарян 19 декември 2012 в 16:34 3838 2

Портретът на Лиа. Снимка: Никола Ончев
Портретът на Лиа. Снимка: Никола Ончев

Министерският съвет даде днес зелена светлина за изграждането на клиника по детска онкология и хематология в Университетска болница „Лозенец“ (бившата Правителствена) в София. Парите – около 5 милиона лева, са дарение от баща на починало от рак момиче.

Одобреният от МС проект за споразумение е между фондацията на името на детето - „Лиа“ и болницата. Новата детска онкохематология също ще се казва „Лиа“.

Лиа умира от рак на 15-годишна възраст преди 5 г. Родителите ù разбират, че е болна, когато тя е на 10 години. Семейството осигурява лечението й в Гърция и САЩ. Когато разбират, че болестта е нелечима, родителите прибират Лиа в България.

Преди да почине, Лиа казва на баща си: „Татко, направи така, че другите деца да не умират като мен“. С дарението си за изграждане на клиника, баща ù – бизнесмен, който иска да запази анонимност, изпълнява желанието ù.

С парите ще се плати изграждането, оборудването и обзавеждането на клиниката.

Фондацията ще осигури средства, равни на данъчната основа (без ДДС) на всички средства, необходими за проектирането, до 5 милиона лева, става ясно от одобрения днес проект. Той предвижда клиниката да бъде с 2500-3000 кв. м,

"Лозенец" ще плати ДДС и ще извърши избора на изпълнители – проектанти, строители, консултанти.

Фондацията ще възложи предварително и за своя сметка изготвянето на идеен проект за клиниката.

Със споразумението УБ „Лозенец” се задължава клиниката да функционира единствено като детска онкология и хематология под държавен контрол и управление с наименование „Лиа”. При промяна на някое от тези условия фондацията има право да развали споразумението и да получи обезщетение, което ще използва за кауза, подпомагаща онкоболните деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!