Баща на починало от рак момиче дарява пари за нова болница

Владимир Йончев 03 август 2012 в 23:11 3749 4

"Татко, моля те, направи така, че повече деца да не умират като мен", били последните думи на Лия.

Баща на починало от рак момиче иска да дари цялата сума, нужна за изграждането на детска онкология. Сумата е 4-5 милиона лева, а мястото е в Университетската болница "Лозенец", става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

Мъжът иска да запази пълна анонимност*. Единственото му желание е болницата да носи името на починалата му дъщеря Лия, става ясно от думите на здравния министър Десислава Атанасова на заседанието на кабинета:

 „Това е един човек, на който дъщеря му се разболява от рак, кара я по Гърция, по Америка, харчи милиони за нейното лечение, той явно е състоятелен човек. Миналата седмица дойде при мен, той ми разказа тази лична история, не желае да става публичен, не желае да говори, не желае да му се споменава името."

- Татко, направи така, че други деца да не умират като мен - били последните думи на Лия. Сега баща й искал да изпълни последната й воля.

Мъжът е изпратил до болница "Лозенец" писмо от името на Фондация "Лия".

"Желанието на фондацията е да дари средствата, които ще бъдат използвани за проектиране, изграждане, оборудване и обзавеждане на тази болница", обяснява пред министрите Десислава Атанасова.

Върху дарението обаче се начислява ДДС и именно този въпрос поставя здравният министър на заседанието. Отговорът на премиера Бойко Борисов е, че няма начин да не се плати ДДС, но финансовото министерство ще потърси някакъв друг начин, за да го компенсира.

Подобен казус преди години имаше с кампанията "Българската коледа". Тогава финансовото министерство дари на кампанията парите, които бе събрало като ДДС.

----------------

* Името на дарителя вече изтече в някои сайтове. Той е бизнесмен, който не е бил широко обсъждан в публичното пространство. Бизнесът му е свързан с обувната промишленост и дейности в Италия.

Портрет на починалата на 15 г. Лия е поставен в отделение на една от големите софийски болници, за която баща й е дарил голяма сума. Многократно е дарявал за лечение и на други деца.

Уважаваме желанието му да остане анонимен и няма да споменаваме името му, освен ако той не пожелае това.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови