Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Станишев от Бузлуджа: И ние можехме да блокираме София, но сме различни

OFFNews 27 юли 2013 в 14:41 8029 49

Събор на БСП на връх Бузлуджа. Снимка: БГНЕС, архив
Събор на БСП на връх Бузлуджа. Снимка: БГНЕС, архив

Хиляди социалисти са писали на лидера на БСП Сергей Станишев след сблъсъците пред парламента на 23 срещу 24 юли и са поискали да се съберат в София вместо на Бузлуджа днес, за да покажат, че има и друга гледна точка.

Това обяви Станишев в речта си пред събора на Бузлуджа:

"След като 2000 агресивни протестиращи обсадиха парламента, държаха 120 души заложници, мятаха камъни, търсиха сблъсък с полицията и кръв, ми се обадиха десетки хора и казаха: стига сте търпели това безобразие.

Искаме да пренесем Бузлуджа в София. Искаме да дойдем там на жълтите павета пред президентството, пред ГЕРБ, искаме да отидем пред тези, които злоупотребяват с протестите, които ги нахъсват. Искаме да кажем, че в България има и друга гледна точка, че те не са цяла България.

Много беше съблазнително да направим това и ние да блокираме столицата. Но ние сме различни, ние не търсим агресия, конфронтация и сблъсък с никой наш сънародник. И днес на 122-ия рожден ден на българските социалисти, нашето място е тук на Бузлуджа, на тази свещена поляна.

Тази година поляната не може да ни събере – над 50 000 социалисти. Днес десетки хиляди български граждани сме тук, за да дадем кураж на правителството и на Пламен Орешарски. Благодаря ви от името на Пламен".

Самият Пламен не се качи на Бузлуджа с мотива, че неотложни служебни ангажименти са го възпрепятствали в последния момент.

Той прати речта си по военния министър Ангел Найденов:

"Искам да ви благодаря за подкрепата. Чрез нея получихме отговорността за управлението на страната - първата ни важна победа. Вашата подкрепа ми дава увереност, че сме на прав път. Вашата подкрепа ми дава сили да продължа работата си, за която сте ми гласували доверието си. 

Обещахме да върнем България на хората и това вече се случва. След 4 години, през които не бе допускано да се изразява мнение, различно от това на властта, днес има хора, които имат възможност да кажат, това което мислят.Вече го няма страхът и това е втората ни важна победа...

Вярвам, че постигнатите резултати ще бъдат истинското мерило за успеха, защото правителството и аз искаме да върнем българите към нормален ритъм на живот, хората да имат перспективи. Като премиер мога да гарантирам еднакво отношение към всички граждани и всеки бизнес. Най-важното е да изведем страната на пътя на икономическия растеж, стабилността и диалога, и да върнем България на хората"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!