Спират финансирането на Фонд „Научни изследвания“

Вероника Шербанова 03 юли 2013 в 17:26 1873 0

Анелия Клисарова, министър на образованието и науката Снимка: БГНЕС
Анелия Клисарова, министър на образованието и науката Снимка: БГНЕС

Финансирането на Фонд „Научни изследвания“ ще бъде временно спряно. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова след редовното заседание на Министерския съвет.

Имаме сериозни основания да смятаме, че при отпускането на средства за Фонд „Научни изследвания“ не е спазен законът за държавните помощи. Липсват и вътрешни схеми и правила, които да гарантират законното изразходване на средствата, посочи Клисарова.

Сигналът е пуснат до Министерството на финансите и до завършването на проверката разходването на средства на фонда за нови проекти е забранено. Проверката ще бъде извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Ще трябва да бъдат изработени и правила за законосъобразно харчене на парите, допълни тя.

Сред откритите досега нарушения са и нееднаквото прилагане на критериите за проект, класиране на проекти с по-ниски точки или такива, които не отговарят на обявените приоритетни области, коментира Клисарова.

По тези нарушения все още не са предприети мерки.

Новият управител на Фонд „Научни изследвания“ Владимир Овчаров обяви във вторник, че подава оставка. Той обясни, че не намира общ език с Изпълнителния съвет на фонда по редица въпроси.

Бившият ректор на Медицинския университет в София акад. Овчаров е управител на Фонда от февруари. Той пое управлението след скандал, избухнал заради начина на подбор на научни проекти, които да бъдат финансирани от държавата. Десетките нарушения, описани и в доклад на Инспектората на Министерския съвет, доведоха до оставките на ръководството на фонда и на тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови