Шефът на научния фонд хвърли оставка

Александра Маркарян 02 юли 2013 в 10:23 2883 0

Акад. Владимир Овчаров Снимка: МУ-София
Акад. Владимир Овчаров Снимка: МУ-София

Само 4 месеца след назначаването си за управител на фонд "Научни изследвания" към МОН проф. Владимир Овчаров подаде оставка.

Той съобщи решението си чрез в. "Стандарт", без да уточни мотивите си. За OFFNews от образователното министерство потвърдиха за депозираната оставка, без засега да дадат подробности за евентуално изразените мотиви. Неофициалната информация е, че причината са раздори около новия конкурс за финансиране на научни изследвания, по който трябва да бъдат разпределени 11.8 млн. лева.

По думите на проф. Овчаров оставката е била депозирана още в края на миналата седмица при образователния министър Анелия Клисарова. Засега от МОН не дават информация дали тя е разписана.

Бившият ректор на Медицинския университет в София проф. Владимир Овчаров пое управлението на фонда през февруари 2013 г. след скандал за начина, по който се подбират финансираните от държавата научни проекти, последван от протести на учени и оставките на тогавашното ръководство на Фонда и отстраняването на един от министрите на образованието при ГЕРБ проф. Сергей Игнатов.

Десетките нарушения при подбора на научните проекти бяха доказани и от проверка на Инспектората на Министерския съвет, след която конкурсната процедура за 2012 г. бе прекратена, бе обявена нова и бе заявена воля да бъдат преразгледани всички отхвърлени проекти.

Новият конкурс за финансиране на фундаментални научни и научноприложни изследвания в приоритетни области бе обявен от проф. Овчаров на 23 май, срокът за подаване на декларациите за участие бе 8 юли, на самите проекти - 16 юли, а за обявяване на спечелилите финансиране проекти - 30 септември.

"Не мога да потвърдя. Научихме от вестника. Проф. Овчаров не вдига телефона си и на служителите. Утре ще дадем пресконференция", каза пресаташето на Фонда Сибила Кусева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови