Акад. Овчаров е освободен от научния фонд

Александра Маркарян 02 юли 2013 в 16:27 3720 0

Акад. Владимир Овчаров Снимка: МУ-София
Акад. Владимир Овчаров Снимка: МУ-София

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова е приела оставката на управителя на фонд "Научни изследвания" акад. Владимир Овчаров, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Акад. Овчаров е депозирал оставката си вчера, 1 юли. В нея е посочил лични мотиви за решението си.

Бившият ректор на Медицинския университет в София акад. Овчаров е управител на Фонда от февруари. Той пое управлението след скандал, избухнал заради начина на подбор на научни проекти, които да бъдат финансирани от държавата. Десетките нарушения, описани и в доклад на Инспектората на Министерския съвет, доведоха до оставките на ръководството на фонда и на тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов.

С идването си акад. Овчаров гарантира, че всички отхвърлени проекти във въпросната конкурсна сесия - за 2012 г. - ще бъдат преразгледани. Обяви се нов конкурс за 2013-а, чиито срокове за заявяване на участие и подаване на проекти все още текат.

По неофициална информация, цитирана от в. "Стандарт", причината за оставката на Овчаров е именно неразбирателство по въпроса за разпределянето на сега предвидените 11.8 млн. лева за научни проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови