Сотир Цацаров полага клетва като главен прокурор (гледайте на живо)

10 януари 2013 в 07:36 1951 1

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Новоизбраният главен прокурор Сотир Цацаров ще положи клетва днес и така официално ще встъпи в длъжност.

Церемонията ще се проведе в 12 ч в зала "Тържествена" на Съдебната палата. След официалната церемония Цацаров ще даде брифинг.

С 18 гласа “за”, трима “против” и трима “въздържал се” Сотир Цацаров бе избран за поста в спорна процедура на 20 декември 2012 година. Процедурата по гласуването, която за първи път се провежда по електронен път, а не с бюлетини, както беше досега, не позволи да стане ясно колко гласове биха получили останалите кандидати в надпреварата. Също така не е ясно доколко електронното гласуване е запазило тайната на вота, тъй като всеки един от членовете на съвета би могъл да види как гласува колегата до него.

Почти светкавично на следващия ден президентът подписа указа за назначаването на Цацаров без да бъдат обявени мотивите, с които Плевнелиев одобрява кандидатурата. Обяснението му за това бе дадено едва на 6 януари тази година, като той обясни, че не е имал никакви съмнения за издаването на указ за назначаване. “Нямах никакви съмнения. Самият акт на гласуването във Висшия съдебен съвет беше повече от категоричен. Г-н Цацаров тръгва с висока степен на обществено и институционално доверие и аз му пожелавам успех”, каза президентът Росен Плевнелиев.

Съюзът на съдиите в България призова за проверка на конституционносъобразността на указа на президента. Според магистратите тайната на вота е нарушена заради гласуването с машина, а не с интегрална бюлетина и има недопустима намеса на правосъдния министър в избора на съдебен началник.


Live streaming by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!