Рашидов: Българският Лувър може да се казва „Квадрат 500“

02 октомври 2012 в 08:53 3135 8

Вежди Рашидов сред разкопки. Снимка: БГНЕС
Вежди Рашидов сред разкопки. Снимка: БГНЕС

Българският Лувър може да се казва „Квадрат 500“, обяви министърът на културата Вежди Рашидов в интервю за TV7.

Предложенията за име са пет: „Квадрат 500“, „Зограф“, „Барт“ (съкрашение от Bulgaria и Art), „ВизАрт“ и „Сердика“. Името се определя с гласуване в сайта на Министерството на културата и според Рашидов към момента броят на гласовете клонял към избор на името „Квадрат 500“.

„Квадрат 500“ за мене даже е модерно, но – каквото реши народът. Нека обществото – то ще си ходи в този музей, да реши. Ако това е волята на народа... аз вкъщи няма да си го нося“, каза Рашидов.

Тъй нареченият Български Лувър ще обединява комплекс от сгради, намиращи се между бул. „Васил Левски“ и улиците „Московска“, „19 февруари“ и „Оборище“, в това число Националната галерия за чуждестранно изкуство и новите хранилища на фонда на Националната художествена галерия.

Името „Квадрат 500“ символизирало формата на сградата и номера на квартала.

Проектът е на стойност 27 млн. лева. Финансирането е по Оперативна програма „Регионално развитие“. Изпълнител е „Главболгарстрой“.

В разговора Рашидов не пропусна да се похвали как добре се справя с бюджета на МК, колко ремонти е направил, как „моето министерство направи най-хубавия площад на София – прекрасен площад. Аз го направих, 16 милиона европейски пари за Ларгото, археологията и площада, не госпожа Фаднъкова. Тухла по тухла, всеки ден съм бил на обекта.

Г-жа Фандъкова е много активна жена и изключителна дама. Много добър кмет и стопанин. На Фандъкова й стига само това че 40 години 17000 човека Драгалевци и Симеоново живееха върху септични ями, днес има канализация в това управление.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови