Bulsatcom в конкурс и за 7-мия мултиплекс

Мая Младенова 15 януари 2013 в 11:37 3520 1

Повече на брой мултиплекси означава по-голяма конкуренция в цените, обясняват специалисти.
Повече на брой мултиплекси означава по-голяма конкуренция в цените, обясняват специалисти.

Три компании са заявили желание да участват в държавния конкурс за седми мултиплекс - устройствата, които след началото на цифровизацията ще разпространявани ефирните телевизии и радиа.

Една от компаниите е Bulsatcom, която преди дни взе и лиценз за GSM оператор. Другите две са "Ди Ви Би Ти" АД и "Динамикс" ЕООД.

От Комисията за регулиране на съобщенията (KРС) обявиха, че заради наличието на повече от един кандидати ще се проведе конкурс. В него ще могат да участват и други компании. Седмият мултиплекс трябва да стартира с началото на цифровизацията на ефира - на 1 септември 2013 г.

Досега вече са проведени конкурси за първите шест мултиплекса. Първият и вторият от тях бяха спечелени от "Тауърком", а следващите три от смятаната за близка с "Тауърком" латвийска фирма "Хану про". И двете фирми гравитират около инвестициите на банкера Цветан Василев. След конкурсите "Виваком" обяви, че продава 50% от НУРТС (антените за разпространение на тв сигнала) на кипърската офшорна компания Mancelord Limited, отново близка до Цветан Василев, а Mancelord oт своя страна е собственик и на "Тауърком". Така което компанията придоби 2 от шестте лиценза за мултиплекси. Шестият мултиплекс, на който ще бъдат разпространявани държавните медии БНТ и БНР, отново бе спечелен от "Хану про".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови