След дълго чудене и 3 гласувания депутатите разрешиха на Портних да е кмет на Варна

Нели Чолашка 10 юли 2013 в 09:53 4829 32

Иван Портних
Иван Портних

Едва при трето гласуване в планерна зала, което беше на ръба на правилника за работата на Народното събрание, управляващите освободиха Иван Портних като депутат, за да може той да се закълне като кмет на Варна. Портних беше избран за градоначалник на балотажа  на 7 юли.

Оставката на Портних като депутат беше вкарана като първа точка в дневния ред, но при първото гласуване депутатите от БСП, ДПС и "Атака" гласуваха масово "против" и "въздържал се".

Йордан Цонев от ДПС обясни, че е гласувал против, защото парламентарната група на Портних - ГЕРБ, трябва да влезе в пленарната зала и да гласува.  Когато ГЕРБ влязат, тогава ще го освободим, категоричен беше Цонев.

Атанас Мерджанов от БСП предложи прегласуване. Нека дадем знак, че сме на по-високо ниво от нашите колеги от ГЕРБ, призова той.

При повторния вот 58 депутати гласуваха "за", 42 - "въздържал се" и 7 -"против".

Електронната система отчете, че предложението е прието.

Христо Бисеров от ДПС, който е зам.-председател на парламента, напомни, че решенията се приемат с минимум 63 гласа "за", тъй като кворумът е 125. Той напомни също, че второ прегласуване не е разрешено по правилник.

Подобен случай е имало през 90-те години и тогава Конституционният съд е освободил депутатите (Снежана Ботушарова и Христофор Дочев), каза председателят на парламента Михаил Миков.

Третото гласуване беше предложено от лидера на ДПС Лютви Местан и тогава освобождаването на Портних беше подкрепено от 103-ма депутати.

"Благодаря от името на всички варненци, които гласуваха за мен, че ще мога възможно най-бързо да положа клетва и да встъпя в кметските си правомощия.

Радвам се, че разумът в пленарната зала надделя пред дребнавите политически емоции", коментира Иван Портних чрез пресцентъра на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews