Сирийци гладуват в знак на протест срещу „затвора“ в Любимец

07 септември 2013 в 21:11 6795 28

Сирийски бежанци. Симка: Нова телевизия
Сирийски бежанци. Симка: Нова телевизия

Гладна стачка са обявили 32-ма сирийци от дома за временно настаняване на чужденци в Любимец, съобщи „Нова телевизия“. Хората протестират срещу мудната процедура по признаване на бежанския им статут. Днес един от сирийците е бил закаран по спешност в болница.

Вече трети ден в бежанския център в Любимец цари хаос, разказва сириецът Тарек. Бежанецът сравнява престоя си там със затвор.

„Искам живот на свобода. Семейството ми е още в Сирия, а аз нищо не знам за близките си. От десет дни нямаме никаква връзка. Дойдох като бежанец, не като престъпник”, заявява Тарек.

Той е в лагера вече 44-и ден. Желае по-бързо да получи статут на бежанец, за да заживее нормално отвъд стените на центъра. Процедурата обаче може да трае до 6 месеца.

„Позволено им е да ни държат в затвора 6 месеца. Но ние ще стачкуваме, докато не ни дадат свободата. Наистина не искаме да създаваме неприятности и да нарушаваме правилата, но ситуацията тук е неописуема”, заявява Тарек.

МВР коментира, че от Държавната агенция за бежанците търсят начини за облекчаване на процедурите, както и за подобряване на битовите условия в центъра. Преди дни вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че са предприети действия срококовете за получаване на статута да бъдат съкратени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!