Quantcast

Сирийци гладуват в знак на протест срещу „затвора“ в Любимец

Последна промяна на 07 септември 2013 в 21:11 5353 28

Сирийски бежанци. Симка: Нова телевизия
Сирийски бежанци. Симка: Нова телевизия

Гладна стачка са обявили 32-ма сирийци от дома за временно настаняване на чужденци в Любимец, съобщи „Нова телевизия“. Хората протестират срещу мудната процедура по признаване на бежанския им статут. Днес един от сирийците е бил закаран по спешност в болница.

Вече трети ден в бежанския център в Любимец цари хаос, разказва сириецът Тарек. Бежанецът сравнява престоя си там със затвор.

„Искам живот на свобода. Семейството ми е още в Сирия, а аз нищо не знам за близките си. От десет дни нямаме никаква връзка. Дойдох като бежанец, не като престъпник”, заявява Тарек.

Той е в лагера вече 44-и ден. Желае по-бързо да получи статут на бежанец, за да заживее нормално отвъд стените на центъра. Процедурата обаче може да трае до 6 месеца.

„Позволено им е да ни държат в затвора 6 месеца. Но ние ще стачкуваме, докато не ни дадат свободата. Наистина не искаме да създаваме неприятности и да нарушаваме правилата, но ситуацията тук е неописуема”, заявява Тарек.

МВР коментира, че от Държавната агенция за бежанците търсят начини за облекчаване на процедурите, както и за подобряване на битовите условия в центъра. Преди дни вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че са предприети действия срококовете за получаване на статута да бъдат съкратени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.09 2013 в 22:13

Ама какви са тези претенции, моля ви се! Все пак не са дошли тук на почивка "ол инклузив", а бягат от войната, нали? Като им е толкова зле тук, има път назад. И без това си имаме достатъчно паразити в държавата, които ежедневно храним. А знаете ли колко български деца и пенсионери са в принудителна гладна стачка всеки ден, хайде на тях да помогнем първо!

08.09 2013 в 20:31

Mi Kak Dani Idvat V bulgaria Kogato Stava Seki Den Voyna V suriya Kak Da Ni Byagat Horata I az Dasum I Az Shi Byagam Koi Shi Sidi V Voynata S detsatasi Koi

08.09 2013 в 18:20

Kato ne im haresva da si stoqt v Siriq ,za6to idvat v BYLGARIQ????????

08.09 2013 в 15:28

Като не им харесва да си ходят. Такива са процедурите в България, това е положението.

08.09 2013 в 14:35

1+

08.09 2013 в 13:26

Поради подобни причини,немците/а и не само те/,мразят емигрантите.Всички граждани плащат за издръжката им.Турция нарочно ни залива с емигранти,за да се дестабилизира страната,която и без това е на ръба....Трябва безвъздмезно еврофинансиране за емигрантската вълна.Не трябва да се заблувдаваме,наред с беванците,ще ни инфилтрират и много радикални ислямисти,каквато всъщност е и една от целите на Турция.

08.09 2013 в 12:53

Сирийските бежанци, достигнали до България, между които и обявилите гладна стачка, не са бедняци. В по-голямата си част те са от от средната и висша класа, която се измъква като пръдня от гащи заедно с парите си, за да спаси кожата си, без да ги интересува какво ще стане с тези, които нямат техните възможности. Понеже са заможни и са свикнали да живеят на свобода и всичко да зависи само от тях,, искат специално за тях да се промени българския закон за бежанците и да бъдат пуснати без никакви проверки и ограничения да шарят надлъж и шир в родината ни и да работят. Кой обаче е сигурен в техните почтени намерения и от какво ще се издържат пуснати на свобода, както искат, като в България няма работа за на с българите. че камоли за хилядите бежанци. С далавери и дрога ли ще се издържат или с парите, които носят ще започнат някакъв почтен бизнес и ще назначат свои събратя по съдба и дори няколко българи на работа. От първия вид си имаме достатъчно, а второто едва ли е тяхна цел. Така, че най-разумно е Агенцията за бежанците, под конвой, както те постъпват с чужденци в тяхната страна, да ги изведе от България и да им даде посока към някоя по-демократична европейска страна, която ще ги посрещне с отворени обятия и без да ги задържа и проверява, ще им позволи да ходят където искат и да правят каквото искат в тяхната страна. У нас законите трябва да се спазват, а не да се променят според прищевките на някого, още по-малко пък, ако този някой е чужденец.

08.09 2013 в 12:49

+1

08.09 2013 в 10:50

Никога няма да изпадна в тяхната ситуация, няма да напусна страната си в такъв момент, напротив ще бъда там за да се боря и да умра с чест, а не да бягам като страхливец. Другото което е, ние имаме достатъчно тежък етнически проблем с циганите и вместо да издържаме разни бежанци, трябва да се погрижим първо за нас и после за чуждите. Да звучи егоистично но е така. Дедите ни не са избягали, а са се били за свободата и обединението на отечеството, да го направят и те!

08.09 2013 в 10:00

Тези, които искат да помогнат могат да се обърнат за гр. София - в клуба на Асоциация "СВОБОДНА СИРИЯ",бул."Витоша" 146, всеки ден след 18 часа, а събота и неделя след 12 на обяд.
Има нужда от всичко за бита: зимни дрехи за деца и възрастни, домакинска посуда, одеала, хигиенни материали, детски колички, детски и бебешки дрешки.